Калоферче
gotvach.bg»Статии»Билки»Калоферче

Калоферче

Калоферче

Калоферчето /Chrysanthemum balsamita/ представлява многогодишно тревисто растение, което е познато под наименованието балсамна хризантема. Листата на калоферчето са елиптични, назъбени по периферията, сиво-зелени и много силно овласени.

Калоферчето има много приятен аромат. Стъблото му достига до един метър, цъфти в жълти цветове. Растението произхожда от Средиземноморието, но се отглежда в цяла Европа. Като медицинско и кулинарно растение е използвано още в Рим и Древна Гърция. В миналото са наричали калоферчето Bible leaf, защо ходещите на църква са отбелязвали с него страниците си в Библията, за да се освежават от аромата на билката.

Калоферчето е студоустойчиво растение, веднъж щом сте го посадили в градината може само да го размножавате. Вирее добре на всякакви почви и издържа на засушаване. С една дума може да се наслаждавате на калоферчето, без полагане на кой знае какви усилия. Ако обаче искате растението да оцелее и да ви даде качествена продукция, трябва да го поливате редовно, да го плевите и да подхранвате почвата.

Ако искате да си захванете калоферче в саксия или в градината имате два основни варианта – през март-април месец да насеете семена или пък да си захванете разсад с коренчета.

Състав на калоферчето

Листата на калоферчето имат свеж аромат, който се запазва дори след изсушаването им. Те са богати на витамин С, калций, калий, фосфор, магнезий, минерални соли и каротин.

Билка Калоферче

Събиране и съхранение на калоферче

Събирането на листата на калоферче се прави периодично. Те се изрязват с дръжките и се правят на връзки. През вегетационният период може да се направят около 3-4 беритби, а ако растението се отглежда за етерично масло, прибирането трябва да се извършва във фаза на цъфтеж. Съхранявайте калоферчето в прохладно и сухо помещение, далеч от директни слънчеви лъчи. Обикновено листата от калоферчето не се сушат, но в някои балкански села ги изсушават преди употреба.

Калоферче в кулинарията

Листата на калоферче ухаят много приятно – нещо средно между джоджен и лимони. Те са идеална подправка, не са ви необходими повече от две листенца за овкусяване на ястието. Не слагайте повече листа от калоферче, защото гозбата ще започне да нагарча. Може да използвате калоферчето за подправяне на агнешко, картофи, боб, дроб сарма.

Подправката е изключително непретенциозна, но все пак овкусява по вълшебен начин избраното ястие. Комбинирайте калоферчето с градински чай, розмарин, маточина. Калоферчето може да се използва във всички ястия, които се подправят с розмарин. На практика калоферчето може да замести розмарина в повечето гозби.

Ползи от калоферчето

Сушено калоферче

Отварите от калоферчето се използват за лечение на глисти, невроза, колит, хемороиди, ревматизъм, камъни в жлъчката и бъбреците. Обикновено се приема по 1 ч.л. от сушената билка и се кисне 10 минути в 300 мл гореща вода. Отварата се прецежда и се пие 3 пъти дневно, по 100 мл преди хранене.

Калоферчето действа успокояващо и подобрява апетита. Калоферчето е съставна част на пролетните билкови чайове, служещи за прочистване на кръвта. Пийте калоферчето като ароматен чай – по няколко листенца в чаша вряла вода.

Калоферчето се препоръчва при миома на матката, кръвоизливи, маточни кръвотечения, кисти и мастопатия. За външно приложение се използва при хемороиди.

Вреди от калоферчето

Бъдете внимателни с приема на калоферче, защото в големи дози то става токсично. Най-добре го приемайте под лекарско наблюдение, за да избегнете нежелани ефекти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ева
Ева
02.07.2013 13:11
най ми харесва съвета "да се приема под лекарско наблюдение". Какъв лекар, какво наблюдение, като докторите са спрели с обучението след взимането на дипломата си. Може би някой доктор е чувал за калоферчето, ама кой е той? И като е чувал, какво знае за лечебните му свойства ... И ТЕ ТАКА!!
9
1