Дяволска уста

Дяволска уста

Дяволска уста /Leonurus Cardaca L./ е едно от най-използваните в китайската медицина лечебни растения. Благодарение на редицата си полезни качества, тя набира популярност и в нашата страна. Позната е още под наименованията тамянка, домашна коприва, страхливче.

Дяволската уста е двугодишно тревисто растение, което принадлежи към семейство Устоцветни. Стъблото на билката е право и надлъжно набраздено, кухо и покрито с власинки. Достига 1.20 м. Листата на дяволската уста имат дълги дръжки, голи или покрити с власинки.

Горните листа са тъмнозелени, а отдолу са светлозелени. Цветовете са разположени в малки фуниевидни чашки, в пазвите на горните листа. Плодът на билката е сух и се разпада на няколко орехчета. Дяволската уста цъфти в края на лятото. Среща се по тревисти места, из нивите и покрай дворовете в цяла България.

История на дяволска уста

Има две разпространени легенди относно произхода на билката. Според едната легенда, дяволската уста произхожда от вътрешните области на Азия. Според историите, малко момиче търсело лек за болната си майка, а група монаси го насочили именно към това лековито растение.

Според други, билката произхожда от Гърция. Според легендите в Древна Гърция имало градче, където гърците пиели вода от извор, отвсякъде заобиколен с поляни с тази билка. Понеже жителите на селището живеели над 100 години, всички решили, че това се дължи именно на дяволската уста.

Състав на дяволска уста

Основните биологични активни вещества в билката дяволска уста са сапонини, фланолови гликозиди, следи от етерично масло, горчиви вещества, смоли, 3% дъбилни вещества и др. Стръковете съдържат стахидрин, горчивото вещество леунорин, смола, витамин С, органични киселини, танини.

Събиране и съхранение на дяволска уста

Използваемата част на билката е надземната. Дяволска уста се събира по време на цъфтежа – юли и август месец. Изсушава се на сянка. Срокът на годност на цялата билка е 3 години, а на нарязаната – 2 години.

Ползи от дяволска уста

В китайската народна медицина, билката се използва при нарушени функции на женската полова система, като регулиране на месечен цикъл, облекчаване на предменструален синдром и менструалните болки.

Билка Дяволска уста

Билката помага при безплодие и облекчава симптомите при менопауза. Китайците смятат дяволската уста за ефективен помощник на черния дроб и за билка, която подобрява зрението.

Съществуват данни, които показват, че дяволска уста действа стимулиращо върху сърдечната дейност. Тя подпомага сърдечно-съдовата система, успокоява учестеното сърцебиене в следствие на стрес. Гликозидите в билката понижават кръвното налягане. Използва се при леки форми на Базедова болест, малария и туберкулоза.

Дяволската уста се използва за лечение на метеоризъм, анемия, главоболие, преумора, трудно уриниране, стрес. Листата на билката се използват за изгаряния. Не на последно място, дяволската уста има релаксиращ ефект и укрепва нервната система.

Вреди от дяволска уста

Дяволската уста има силно въздействие върху организма, затова трябва да се внимава с дозата. Задължително трябва да се проведе консултация с лекар или поне хомеопат, който да определи безопасното количество.

Дозирането е строго индивидуално и зависи от здравословното състояние, възрастта и теглото на пациента.

Дяволската уста притежава и някои странични ефекти. Може да предизвика сънливост, забавяне на реакциите, дразнене в стомаха и невъзможност за концентрация.

Употребата на дяволска уста по време на бременност е спорна. Голяма част от лекарите са категорично против, защото билката стимулира притока на кръв към матката и може да се получат кръвоизливи. Други пък я препоръчват, но в минимални количества заради успокояващия ефект.

Най-важното, което трябва да се спазва е, билката никога да не се приема сурова, защото е отровна в този си вид.

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати