gotvach.bg»Статии»Билки»Коча трева

Коча трева

Коча Трева

Коча трева или бабица /Nepeta cataria/ е многогодишно, тревисто, сивовлакнесто растение. Билката принадлежи към семейство Устноцветни и има далечна родствена връзка с марихуаната. Растението има изправено или полегато стъбло, което е силно разклонено и достига до 1 м височина. Листата на кочата трева са разположени срещуположно, имат сърцевидна форма и са назъбени, с дълги дръжки.

Коча трева цъфти с бели или лилави цветове, които са събрани в прешлени от класовидни съцветия. Чашката е с тръбеста форма, а венчето е с две устни – горната е леко вдлъбната, а долната е триделна. Под горната са събрани тичинките, а прашниковите торбички са разперени. Плодът е сух, разпадащ се на 4 орехчета.

Растението има приятна миризма и цъфти от юни до август. Разпространено е в Южна Европа, Азия, Средиземноморието, Индия, Япония, Северна Америка и др. У нас кочата трева се среща по буренливи и каменисти места, край стоборите, пътищата и другаде в страната, докъм 1200 м надморска височина.

Видове коча трева

Съществуват около 250 вида от тази билка. Освен обикновената коча трева, която вече споменахме, други често срещаните видове са:

Камфорова коча трева /Nepeta camphorata / се отличава с бели цветове с лилави точки. Растението нараства до 47 см и има характерен камфоров аромат.

Гръцка коча трева /Nepeta parnassica/ е с бледорозови цветове и достига до 47 см височина.

Лимонова коча трева /Nepeta cataria citriodora/ има бели цветове, белязани с лилаво, нараства до 3 метра. Има характерен лимонов аромат.

Кавказка коча трева /Napeta grandiflora/ има тъмно сини до лилави цветове и е с тъмнозелени листа.

Състав на коча трева

Коча трева съдържа до 0.5 % етерично масло с приятна лимонена миризма, в състава на което влизат терпени и пулегон, а по–малко цитрал, гераниол, лимонен, дипентен, цитронелол, нерол, карвакрол. Установено е, че главни компоненти на етеричното масло са непетелактонът и непеталовият анхидрид. Освен етерично масло билката съдържа още дъбилни вещества и терпини.

Събиране и съхранение на коча трева

Коча трева се събира от юни до август. Отрязват се връхните стръкове на растението по време на цъфтенето, на около 25 см отгоре. Също така се събират листата от неотрязаната част и се добавят към стръковете. Събраният материал се прочиства от променени и нападнати от ръжди листа, прецъфтели и др. По време на брането растението не трябва да се смесва с други видове от същия род.

Събраният и прочистен материал се суши в проветриви помещения или в сушилни при температура, не по–висока от 35 градуса. Готовата билка и след сушене трябва да е запазила естествения си вид. Миризмата на билката е приятна, а вкусът ѝ е лют, парлив. От 4-5 кг свежи стръкове се получава 1 кг сухи. Обработената билка се съхранява в сухи, проветриви и хладилни помещения, запазени от преките слънчеви лъчи.

Ползи от коча трева

Коча трева има нервоуспокояващо, антиревматично, спазмолитично, стягащо, газогонно, седативно, изпотяващо и диуретично действие. Тя прочиства белите дробове и матката.

Листа и цъфтящи върхове се използват за лечение на горните дихателни пътища, астма, втрисане, грип, мигрена, разстроен стомах, главоболие, мускулни болки, ревматизъм и други ставни заболявания, липса на менструация, контузии, хемороиди и зъбобол.

Билка Коча Трева

Слабият чай от коча трева се употребява за облекчаване на колики при бебета, безпокойство и нервност и е много полезен, тъй като действа леко успокоително за деца. Силният чай от дрогата облекчава треска при настинки и грип, а също така успокоява стомаха, като предотвратява гадене и диария, често срещани при летните грипове.

Билката може да се използва външно за изплакване или добавена към водата във ваната, като по този начин лекува кожни раздразнения. Кочата трева е чудесно средство за ароматерапия и инхалации. Установено е, че дрогата притежава инсектицидни и противобактериални свойства.

Коча трева се употребява от билколечителите от векове, като средство за лечение на колики, главоболие, треска, зъбобол, настинки и мускулни спазми. Билката е отлично средство за подпомагане на съня, като действието ѝ е подобно на това на валериана.

Хората, които страдат от нарушения в съня, се повлияват доста добре от приема ѝ. Чаша чай от коча билка, приета преди сън, успокоява нервната система и така спомага за по-лесно заспиване. При някои хора може да се наблюдава обратен ефект, тоест растението може да действа като стимулант на нервната система.

Освен за подпомагане на съня дрогата се използва и при тревожност. Успокояващото действие на кочата трева се обуславя от съдържащия се в нея непеталактон, който действа като силно средство за успокояване на нервната система. Приемът на коча трева под форма на таблетки или чай, помага не само при тревожност, но и при депресия и стрес от различен произход.

Приемът на лековитото растение облекчава състоянието при грип и настинка, основно като улеснява затрудненото дишане. Кочата трева е естествен деконгестант /средство за отпушване, улесняване на дишането, в резултат на задържани секрети/. Дрогата може да се прилага и за успокояване на симптомите при бронхит и дори при астма.

Друго приложение на коча трева е за облекчаване на болката при зъбобол. За целта се използват смачкани свежи листа от растението, които се поставят върху венеца на засегнатия зъб. Дъвченето на листа е друг метод за успокояване на зъбобол. Облекчаване на болката може да се постигне и с прилагане на суха, стрита билка върху памучен тампон, който се поставя върху засегнатото място.

Коча трева може да се употребява успешно и за облекчаване на храносмилателни проблеми, свързани с нарушено храносмилане, подуване, задържане на газове и диария. Приемът на коча трева под формата на капсули, улеснява отделянето на задържаните газове в червата и намалява коликите.

Чаят от растението, приеман след всяко хранене, също спомага за намаляване на дискомфорта. Коча трева успешно се използва и за намаляване на симптомите, съпровождащи синдрома на раздразненото черво. Прилагането на лапа от свежи листа на коча трева върху рани спомага за спиране на кървенето и улеснява възстановяването на наранените тъкани.

Билката се използва също в консервната и рибната промишленост. Етеричното масло от коча трева намира приложение в парфюмерийната и сладкарската промишленост. Билката също така е отлично медоносно растение.

Народна медицина с коча трева

Българската народна медицина препоръчва коча трева като стимулиращо средство при главоболие, виене на свят, против диария, при възпаление и болки в стомаха и червата, при газове в стомаха и др. Пригответе чай от билката, като запарите 2 супени лъжици с 1 чаена чаша вряща вода. Прецедете изстиналата течност и е изпийте в рамките на деня.

Две чаени лъжици суха билка се заливат с 250 гр. кипяща вода, след 15 минути течността се прецежда и се изпива топла преди ядене или на глътки през пет минути при повръщане. Това може да се повтори 3-4 пъти дневно. При деца дозата е ½ чаша дневно, а при бебета 1 супена лъжица, разредена в мляко за бебета.

Бременните жени трябва да избягват кочата трева.

Коча трева и котките

Ботаникът Карл Линей нарекъл растението Nepeta cataria, където ясно се отличава присъствието на думата cat, която идва от catus - латинското съществително за домашна котка. Ето защо кочата трева е известна още и като котешка трева.

Въздействието на това растение върху котките било наблюдавано преди повече от 200 г., но едва през 1940 г се установява какво точно съдържа кочата трева. Това е непетелактон (терпен), молекула, чиято структура напомня тази на LSD. Оказва се, че котката надушва дори най-слаба концентрация на молекулата във въздуха. Не всички котки обаче са привлечени от тревата.

Само доминантен ген предава привличането. Степента му зависи от възрастта на котката, околната среда и от неговия характер. Отбелязва се, че млади котки или кастрати почти не реагират на тревата или тя съвсем малко ги заинтригува, докато социализирана и игрива котка е определено по-възприемчива.

Стопаните на котки не бива да се притесняват за ефекта на "котешката мента" върху питомците им, тъй като не са известни странични ефекти. Има и други растения, които влияят по подобен начин на котките, това са Валериана и растенията, които съдържат актинидин (растителен фермент, ензим).

В някои зоомагазини под наименованието „котешка трева” се продават семена от тревни растения като овес. Не забравяйте, че истинската котешка трева наподобява мента, листата са широки и ароматни, особено когато се смачкат между пръстите. Всеки стопанин на котка знае какво се случва, когато любимецът му се втурне да пасе коча тревата в градината. Реакцията е напълно физиологична и може да продължи десетина минути.

Наподобява поведението на разгонена котка. Животното души, ближе и дъвче тревата, клатейки главата си, търка челото си и бузите си и след това се търкаля по земята с обърната нагоре глава. Това поведение често е съпътствано с протягане на лапите и миене. Експериментатори са дали доза от непетелактон на котки, но това не предизвикало никаква реакция, което потвърждава, че стимулът всъщност е само обонятелен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати