Чеснова трева

Чеснова трева

Чеснова трева /Alliaria petiolata/ представлява двугодишно тревисто растение от семейство Кръстоцветни. В различните краища на България билката е известна и като кремуш, лъжичина, чешник. Чесновата трева има обикновено неразклонено стебло, достигащо до 1 м височина.

Листата на чесновата трева са прости, назъбени, приосновните са бъбрековидни с дълги дръжки, а стъблените - сърцевидно - овални, с къси дръжчици или приседнали. Цветовете са събрани в гроздовидни съцветия. Чашката е четирилистна. Венчето е бяло, също четирилистно. Плодът на растението представлява неясно четиристенна гола шушулка. Семената са с надлъжни бразди.

Цялата билка притежава чеснов вкус и миризма, откъдето идва и едно от наименованията ѝ. Чесновата трева цъфти през април и май. Тя се среща основно в Европа, Кавказ, Предна и Средна Азия и Северна Африка, пренесена е и в Америка. У нас това растение може да се види из горите (по - близо до тяхната периферия) и сенчестите места предимно в планинските райони докъм 1050 м надморска височина.

История на чесновата трева

Чесновата трева е една от най–старите подправки, които са се употребявали в европейската кулинария. Археологически останки доказват, че растението се е използвало още през 7 век пр.н.е. Нарязани на ситно, листата на чесновата трева са се използвали за овкусяване на салати и сосове. Понякога са употребявали дори по–младите цветове и плодове на растение, които придават на ястието както лек вкус на чесън, така и на горчича.

Във Франция са се използвали за директна консумация дори семената на чесновата трева. През 1860 година растението е пренесено в Северна Америка за кулинарни цели, но чесновата трева много бързо се разпространява и се превръща в доминиращ вид, който успешно конкурира местните растения.

Състав на чеснова трева

Чесновата трева съдържа етерично масло (на което се дължи миризмата на свежата дрога и което почти се губи при изсушаването ѝ), глюкозида алиарозид, восък, каротин (провитамин А), синигрин (в корените и семената). Семената съдържат също до 30% тлъсто масло. Съдържат още и сапонини, пентозан, захари, витамин С и др. Не съдържат алкалоиди.

Събиране и съхранение на чеснова трева

С медицински цели се употребяват свежите стръкове на чесновата трева /Herba Alliariae/. Те се събират от април до юни. Отрязва се облистената връхна част на стъблото по време на цъфтенето на около 25 см отгоре. Не бива да се берат стъбла с прецъфтели цветове и повредени листа.

Билка Чеснова трева

Събраният и прочистен материал се суши в проветриви помещения на сянка, като се разстила на тънък пласт върху рамки или постелки. Препоръчително е това да става възможно най-бързо. Най-добри резултати се наблюдават, когато сушенето се извърши в сушилня при температура до 40 градуса.

При бавно сушене съществува опасност дрогата да промени външния си вид, а може да се стигне и до бракуването ѝ. От около 5 кг свежи стръкове се получава 1 кг сухи. Изсушеният материал се съхранява (но не прекалено дълго) в сухи и проветриви помещения.

Ползи от чесновата трева

Съществуват редица документи, които свидетелстват за лекарствената употреба на чеснова трева. Билката може да се употребява като дезинфектант и диуретик. Когато са смачкани, листата ѝ отделят силна миризма на чесън. Сокът и отвара от тях, могат да бъдат използвани за обработката на порязвания и трудно заздравяващи рани.

Също така дрогата се употребява като пикочогонно и потогонно средство, прилага се още против кашлица, скорбут и глисти. Консумацията на листата на чесновата трева помага при респираторни заболявания като бронхит и астма. Нанесени като лапа външно, е установено, че са ефективни и при сърбеж, причинен от ухапване от насекоми или ужилвания. Семената на чесновата трева са били използвани като средство за предизвикване на кихане.

Народна медицина с чеснова трева

Българската народна медицина препоръчва отварата от чеснова трева като пикочогонно и потогонно средство, против кашлица и скорбут, като глистогонно средство и др.

Пригответе отварата като залеете 1—2 супени лъжици ситно нарязана или ситно счукана прясна билката с 1 чаена чаша (250 мл) вряща вода. След като изстине, течността се прецежда и се изпива на няколко пъти за един ден.

Нашата народна медицина препоръчва счуканата свежа билка да се използва външно за налагане на трудно зарастващи гнойни рани и циреи.

Чесновата трева в кулинарията

Няколко свежи листа от чеснова трева, добавени към салата или ястие, придават на храната интересен аромат. Лечебната чеснова трева може да се използва като подправка вместо чесън, а от семената ѝ може да се приготви горчица. Предлагаме Ви няколко бързи и много полезни рецепти с чеснова трева.

Аспержи с чеснова трева

Необходими продукти: аспержи – 1 стрък, чеснова трева – 1 стрък, чушки – 1 брой (червена), маслини – 6 броя, балсамов оцет – 2 с.л., риган – 1 ч.л. сушен, черен пипер, сол, зехтин, лук – 1 малка глава

Растение Чеснова трева

Начин на приготвяне: Почистете аспержите и ги сварете за 3–4 минути, след което ги измийте със студена вода. Нарежете аспержите, чесновата трева и чушката на дребно. Овкусете с подправките и разбъркайте добре всички съставки. Отгоре наръсете с накълцан лук и маслини. Поднесете приготвената салата в подходяща чиния.

Картофена салата с чеснова трева

Необходими продукти: чеснова трева – 1 ч.ч. (наситнена), картофи – 6 броя, целина – 2 стръка, майонеза – 1 ч.ч., горчица – 3/4 ч.ч., сол, черен пипер

Начин на приготвяне: Измийте картофите, обелете ги и ги сварете. Отцедете ги добре от водата и ги нарежете на едри кубчета. След това пригответе сос от наситнената чеснова трева, нарязаната целина, майонезата, горчицата, солта и черния пипер. Разбъркайте сместа и с нея полейте сварените картофи.

Супа с чеснова трева

Необходими продукти: чеснова трева – 1 и 1/2 ч.ч. (наситнена), моркови – 2 броя, картофи – 3 броя, риган – 4 с.л., босилек – 6 с.л., чесън – 3 с.л. счукан, соев сос – 1/2 ч.ч., вода – 6 ч.ч., сирене – 3 с.л. (настъргано)

Начина на приготвяне: Почистете, измийте и нарежете морковите и картофите. Пуснете нарязаните продукти в кипяща вода и след 15 минути добавете останалите съставки. Оставете супата да поври още 25 минути, отдръпнете от котлона и наръсете с настърганото сирене. По желание сервирайте супата с кисело мляко.

Пикантна шарена салата с чеснова трева

Необходими продукти за салатата: царевица – 1 консерва, боб – 1 консерва (салатен), чушки – 2 червени, кромид лук – 1 глава, зелен лук – 1 стрък, чесън – 2 скилидки, домати – 2 броя

За дресинга: салатен дресинг – 3/4 ч.ч. (италиански), чили сос – 3 ч.л., лимонов сок – 2 с.л., чеснова трева – 3 с.л. (нарязана)

Начин на приготвяне: В голяма купа изсипете царевицата, боба, нарязаните чушки, наситнените кромид и зелен лук, счукания чесън и доматите, нарязани на кубчета. В буркан смесете италианския салатен дресинг, чили соса, лимоновия сок и нарязаната чеснова трева. Затворете буркана и го разклатете добре. Изсипете дресинга върху салатата и я поставете за няколко часа в хладилника. Сервирайте в подходяща купа, а за украса използвайте няколко млади листенца от чеснова трева.

Рейтинг

5 1
4 3
3 2
2 0
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ирина Андреева Jolie
За първи път от тази статия виждам,че има такава подправка.Отглеждам от две години подправки,но не съм попадала на семена на чеснова трева.Дано се сдобия тази пролет и да опитам да си отгледам :)
0
0