Кокосова захар

Кокосова захар

Кокосовата захар представлява натурален подсладител, който се отличава със златист до кафеникав цвят и кристална или леко гранулеста структура. Тъй като тя се състои предимно от захароза, вкусът ѝ може да се сравни с този на карамел.

Кокосовата захар се добива от кокосовите палми /Сoco nucifera/. Този вид растение принадлежи към семейство Палмови и се среща в Индонезия, Индия, Филипините, Виетнам, Индия, Шри Ланка, Мексико, Танзания и Малайзия.

Кокосовата палма може да нарасне до около тридесет метра на височина. Тя притежава зелени, перести листа, които достигат дължина от четири до шест метра. След като листата остареят, те изпадат и стволът на растенията остава гол и гладък.

Палмите дават между 10 и 150 плода годишно, които тежат до 2.5 килограма. Всеки орех има във вътрешността си бяла твърда ядка, която се консумира, както и кокосова вода, която също може да се употреби за хранителни цели.

Интересно обаче е, че кокосовата захар, не се получава от плода на кокосовите пали, а от техните цветове. Тя се употребява като традиционен подсладител и то вече столетия наред от народите в Югоизточна Азия, където вирее голямо количество от тези дървета.

Съдържание на кокосова захар

Палми

Кокосовата захар е ценен източник на витамини и минерали. Тъй като този вид подсладител не е обработен, в него се намират същите шестнадесет аминокиселени, които присъстват в течността, от която се произвежда.

Оказва се, че в състава му има аспарагинова киселина, глутаминова киселина, серин, треонин, а също и неголеми количества от разни други съществени и несъществени аминокиселини.

Междувременно в кокосовата захар са поместени и ценни минерали като магнезий, калий, фосфор, азот, манган, мед, сяра, натрий, хлор, бор, цинк, желязо, протеини, мазнини и въглехидрати. Този натурален подсладител е източник и на витамин В1, витамин В2, витамин В3, витамин В6, витамин В8 и витамин В12.

Производство на кокосова захар

За да се произведе кокосова захар, преди това трябва да се добие сок от цветовете на кокосовата палма. За целта цветовете се разрязват и от тях потича почти прозрачна течна субстанция. След това сокът се събира в специални бамбукови съдове.

Така добитият материал се подлага на нагряване, за да може да се освободи от съдържание на вода. След този процес се получава гъста субстанция, който пък се подлага на охлаждане, за да се получи предлаганата на пазара кокосова захар.

Готвене с кокосова захар

Въпреки че е сравнително нов продукт у нас, кокосовата захар от много време се употребява в чуждестранната кулинария. Тъй като тя се доближава до кафявата захар, може да замести както нея, така и бялата захар, меда и кленовия сироп в множество рецепти.

Сладкиши

През последните години тя става достоен заместник и на агавето в голяма част от веганските рецепти, както и в сладките изкушения, предпочитани от суровоядците. Обикновено замества бялата захар в съотношение 1:1.

Подходяща е за употреба в рецепти за бисквити, мъфини, кексове, торти, баклави, кремове, мусове, бонбони, шоколади, рула, вафли, гофрети, палачинки, сладоледи, конфитюри и други.

Може да се използва за подслаждане и на плодови салати, плодови млека и печени плодове. Особено подходяща е за овкусяване на нектари, сокове и топли напитки като кафе и чай.

Ползи от кокосова захар

Смята се, че този натурален продукт е много полезен за нашия организъм и превъзхожда в много отношения други подсладители (най-вече аспартама, цикламата и захарина).

При повече захарозаместители гликемичният индекс е над 69, а при рафинираната захар може да достигне дори 90. За сметка на това при кокосовата захар той е едва 35, което ще рече, че след прием на продукта, организмът се освобождава балансирано от придошлата енергия, без това да влияе драстично в нивата на кръвната захар. Точно това безценно качество на кокосовата захар я прави изключително подходяща за хората, които страдат от диабет, както и за тези от нас, които са предразположени към заболяването.

Безспорно най-осезаемото свойство на кокосовата захар е способността ѝ да зарежда организма с енергия. Приета сутрин с кафето, тя бързо ободрява, а вечер-спомага за преодоляване на натрупаната през деня умора.

Положителните качества на този подсладител обаче не свършват дотук. Както стана дума вече, тя е източник на витамини, минерали, заменими и незаменими аминокиселини. Всички те са нужни за правилното функциониране на мозъка и нервната система.

Оказва се, че приемът на този вид подсладител спомага за избавянето от депресии и за освобождаването от чувството за тревожност. Също така оказват влияние и върху човешкия метаболизъм. Освен това са нужни за израстването и възстановяването на клетките, както и при производството на хормони.

Кокосовата захар от много време се използва в Азия, но не само като подсладител в сладките изкушения, но и като добавка при някои билкови лекарства. Истинската и качествена кокосова захар не съдържа консерванти или други добавки и по тази причина у нас може да се намери в специализираните биомагазини.

Според организацията по прехрана и земеделие (Food and Agriculture Organization, FAO) този вид захарозаместител е сред най-устойчивите подсладители, откривани за момента.

Вреди от кокосова захар

Както повечето подсладители, така и кокосовата захар може да нанесе известни вреди на организма. Такива явения могат да се наблюдават, в случай че тя се приема регулярно в прекалено големи количества. Тогава съществува риск продуктът да причини наднормено тегло или дори затлъстяване.

Рейтинг

5 0
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати