Gotvach.bg»Статии»Минерали»Въглехидрати

Въглехидрати

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
24928k
Хлябът е източник на прости въглехидрати

Въглехидратите са органични вещества, които изпълняват важни биологични функции в живите организми. Към тях спадат глюкозата, фруктозата, захарозата, нишестето, целулозата и др. Въглехидратите са изградени от въглерод, водород и кислород. Те са основна част от храната на живите организми. 80% от сухото вещество на растенията и 20% от това на животните се пада на въглехидратите. Въглехидратите се делят на три групи: монозахариди, олигозахариди и полизахариди. Докато монозахаридите не могат да се хидролизират, то олигозахаридите и полизахаридите се хидролизират до по-прости захари и в крайния случай до монозахариди.

Монозахаридите и олигозахаридите са нискомолекулни, а полизахаридите са високомолекулни вещества. Въглехидратите се разделят на две основни категории – прости, считани за непълноценни въглехидрати и сложни, които са пълноценни въглехидрати.

Прости Въглехидрати

Простите въглехидрати се състоят се от прости захари, наречени монозахариди, или двойни захаридни единици, наречени дизахариди. Простите въглехидрати се съдържат в сладкиши като захарни пръчки, сладоледи, кексове, пайове и всякакви сладкиши. Калориите, получени от простите източници на въглехидрати, могат да се разглеждат като „празни” калории, което е причина да се счита, че те не са от голямо значение за човек и по-специално за хората, занимаващи се с усилен спорт. Основната причина простите въглехидрати да бъдат наричани „празни” калории се състои в това, че те не могат да се натрупват в организма като гликоген. Гликогенът от своя страна се счита като основно гориво за мускулите по време на физическо натоварване. Без пълноценно и подходящо гориво не може да се очаква от мускулите да действат на максимално ниво.

Картофи с копър

Сложни Въглехидрати

Сложните въглехидрати се състоят се от полизахариди, изградени чрез образуването на много захари.

Полизахаридите са по-висши от монозахаридите и дизахаридите защото два или три захари са съчетани така, че да образуват нишесте. Нишестето произвежда гликоза, която пък води до образуването на гликоген. Сложните въглехидрати се съдържат в тестените произведения, едрозърнестите хлебни произведения и топлите зърнени храни: в ориза, овесената каша, както и в печените картофи. Кафявият ориз е също така отличен източник на сложни въглехидрати. Сложните въглехидрати се считат за висококачествени храни, тъй като могат да се натрупват в организма във формата на гликоза.

Сложните въглехидрати или полизахаридите се класифицират от своя страна на две основни групи – растителни и животински. Двете основни форми на растителните полизахариди са нишестето и целулозата.

Нишестето е най-познатата форма и може да се открие и в други храни като царевица, различните семена и зърнени растения, от които се правят хляба, зърнените храни, спагетите и някои сладкиши. Полизахариди във формата на нишесте се намират и в бобовите растения и картофите. Нишестето се счита за най-важната форма на въглехидратите и представлява основната суровина в състава на диетата на спортиста. Никой, който се подлага на силова тренировка, не би трябвало да избягва сложните въглехидрати. За съжаление, стандартната диета в Северна Америка като че ли предлага намаляване на сложните въглехидрати и увеличаване на простите.

Растенията са важен източник на сложни въглехидрати. Структурно стъблото, семената, корените и листата на растенията са изградени от полизахариди и осигуряват най-важния хранителен компонент – влакнестата тъкан или по-известна като целулоза. Много специалисти са на мнение, че поемането на храни с влакнеста тъкан е инструмент за намаляване на риска от няколко свързани със здравето проблеми, в това число и от раковите заболявания. Смята се, че поемането на целулоза чувствително може да намали увеличаването на теглото и да ограничи риска от сърдечен инфаркт, причинен от наднормено тегло.

Функции на въглехидрати

Няколко са най-важните функции на въглехидратите в човешкия организъм. Те могат да се обобщят по следния начин:

- Енергетична функция - както стана ясно, въглехидратите са основният и най-предпочитан източник за осигуряване на енергия в човешкия организъм. Те са и единствения енергетичен източник за мускулите, което означава, че захранват резервните мускулни влакна и са основен източник на енергия за мозъка;

- Защитна функция - въглехидратите взимат участие в изграждане на различни видове защитна слуз, която се отделя от лигавиците на жлезите на различни органи. Освен това те участват и в състава на течностите в ставите;

- Пластична функция - въглехидратите взимат участие в изграждането и на много клетки. Независимо, че количественото им участие е изключително малко, то е много важно.

Ползи от въглехидрати

Сърдечните заболявания намаляват под влияние на храните, съдържащи целулоза, и с ограничаване на холестерола. Консумирането на целулоза може да намали холестерола като дава възможност да се прочистят пътищата на кръвообращението и значително да се намали натоварването на сърцето. Въглехидратните храни, богати на целулоза спомагат за облекчаването на стомашно-чревните смущения, които се получават най-вече при бавното преминаване на храната през храносмилателната система. Ускореното преминаване на храната през храносмилателната система допринася съществено за намаляване на риска от рак на червата. В най-обобщен вариант усвояването на сложни въглехидрати от организма го зарежда с енергия и намалява риска за здравето на човек.

Вреди от въглехидрати

Ако поемате твърде много въглехидрати с храната, повече, отколкото биха се превърнали в глюкоза или гликоген (складиращ се в черния дроб и мускулите), резултатът ще бъде затлъстяване.

Прекаляването с въглехидратите води до затлъстяване

Прием на въглехидрати

Хората с диабет имат нарушения във въглехидратната обмяна. Приемът на високо въглехидратни храни при тях ще предизвика рязко покачване на кръвната захар. При подходящо направен избор на храни може да се намали повишаването на захарта. Тези храни съдържат бавни въглехидрати, които се намират в бобовите храни, плодовете, прясното мляко, картофите, пълнозърнестия хляб. Именно те повишават кръвната захар бавно и умерено и са много подходящи за диабетици. Даже е препоръчително консумацията им да бъде 55% от дневното меню. Храните с бързи въглехидрати като бонбони, мед и захар могат да се приемат само в случаи на по-голямо физическо натоварване и хипогликемия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
57
44
34
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
роси
роси
21.04.2014 23:19
белият ориз не е ли бърз въглехидрат а кафевия бавен защото от статията разбирам че и белият е бавен ?
7
0
роси
роси
21.04.2014 23:17
в прясното мляко не се ли съдържат бързи въглехидрати под формата на лактоза????
8
1
ivan
ivan
07.12.2010 19:57
В кои храни се съдържа глюкоген ? Благодаря.
3
0
роси
роси
22.04.2014 10:52
гликогена не се съдържа в храни той се образува от нашия организъм при консумацията на въглехидрати
3
1