gotvach.bg»Статии»Минерали»Епикатехин - всичко важно за флавоноида

Епикатехин - всичко важно за флавоноида

Теодора МещероваТеодора Мещерова
Мастър Шеф
1033021k
Епикатехин - всичко важно за флавоноида

Епикатехинът е флавоноид, който също така е и антиоксидант. Той може да се намери най-вече в дървесни растителни видове. Този вид флавоноид е също така и биоактивно съединение, растителен фитохимикал, който може да бъде намерен в малки количества в храни като зеления чай и шоколада.

От всички храни, съдържащи епикатехин, шоколадът е с най-високо съдържание на този флавоноид - в частност черният шоколад.

Колкото шоколадът е по-черен, толкова по-голямо е съдържанието на епикатехин в него. В 1 грам черен шоколад се съдържат почти 3 мг от този антиоксидант. Има редица проучвания, които показват, че епикатехинът има редица ползи за нашето здраве.

Ползи за здравето от епикатехин

1. Този антиоксидант подпомага растежа на мускулите и дава много сила на организма;

2. Стимулира увеличаването на въглероден оксид, което, от своя страна, води до подобряване на кръвообращението, снабдяването с кръв и издръжливостта ни;

3. Епикатехинът помага за подобряването на инсулиновата чувствителност, помага за регулиране нивата на кръвната захар;

4. Стимулира синтезирането на протеин в мускулите;

5. Този антиоксидант понижава нивата на холестерола до нормалните за нашия организъм;

6. Много е полезен и за подобряване на здравето на мозъка и сърцето.

Всички тези ползи от епикатехин, ясно показват, че трябва да си го набавяте или от храни, които го съдържат, или чрез хранителни добавки.

Как работи епикатехинът

Епикатехин

Този антиоксидант има свойството да блокира миостатина, което подпомага растежа на мускулите. Миостатинът, от своя страна, е вид протеин, който пречи на растежа на мускулите. Правени са опити с животни, които показват, че при терапия с някои препарати, които спират синтеза на миостатина, се забелязва растеж на мускулите.

Има редица проучвания с епикатехин, които сочат, че той помага за увеличаване нивата на фолистатин, който е специален вид протеин, който се съдържа в мускулите, който също така се свързва с миостатина и неутрализира действието му в нашето тяло.

Някои научни изследвания сочат, че мъже на възраст около 40 години, които приемат 170 мг епикатехин на ден, което значи 2 мг на килограм тегло, подпомага синтеза на фолистина с 50%, понижава миостатина с 16.6%. Има проучване на университета в Харвард, което сочи, че приемането на епикатехин намалява риска от смъртни случаи при болести като диабет, инсулт, сърдечно-съдови заболявания и рак.

Съединението помага също и в борбата със стареенето. Помага също за премахване на свободните радикали от нашето тяло. Действа изключително добре и при сърдечна недостатъчност.

Храни с епикатехин

Черният шоколад съдържа Епикатехин

Също така е доказано, че този флавоноид подобрява не само качеството на кръвта, но и засилва паметта. Резултати от проучване, показват, че хапването на черен шоколад подпомага понижаването на телесните мазнини. Това се дължи на факта, че както вече споменахме, в черния шоколад се съдържа голямо количество от антиоксиданта. За да има по-добър ефект от този флавоноид трябва да се приемат 150-200 мг или повече на ден.

За да си набавите обаче такова количество от антиоксиданта, трябва да изядете доста черен шоколад. Има и друг вариант и той е, да го приемате под формата на хранителна добавка.

Епикатехинът може да бъде намерен и в какаото и има горчив вкус. Голямо количество от него се съдържа и в дивите ябълки. Епикатехинът може да бъде набавен и чрез боровинките, червеното вино и чрез някои зеленчуци.

Няма установени странични ефекти от приема на епикатехин, за това може да го приемате спокойно и без да се притеснявате.

А сега е време да се погрижите за здравето си, като си приготвите нещо сладко с помощта на черен шоколад:

- домашен течен шоколад;

- сладкиши с черен шоколад;

- шоколадови сладки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати