Gotvach.bg»Статии»Витамини»Фолиева Киселина

Фолиева Киселина

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
24730k
Фолиева киселина

Фолиевата киселина или витамин B9, наричана още фолат или фолацин е B-комплекс витамин, известен с голямото си значение при бременност и превенция на дефекти при бременност. Тези дефекти включват малформация на структурата на плода, наричана нервна тръба.

Витамин B9 е водноразтворим витамин, който за първи път е извлечен от спанака. Тогава витамин B9 е бил кръстен фолацин от латинското folacin, което се превежда като лист, листо. За най-добър източник на фолиева киселина се считат зеленолистните зеленчуци с големи зелени листа. Витамин B9 е от съществено значение за образуването на червени кръвни клетки.

Фолиевата киселина е един от най-сложните химически витамини, със структура от три части, която поставя специални изисквания към метаболизма на организма. Трите основни компоненти на фолиевата киселина са PABA, глутаминова киселина и птеридин.

Повечето храни не съдържат фолиева киселина в точната форма, описана по-горе, а чревните ензими променят химическите форми на фолатите, за да е възможна тяхната абсорбация. Дори, когато тялото функционира с пълна ефективност, само около 50% от приемания хранителен фолат може да се абсорбира.

Функции на фолиева киселина

Ползи от Фолиева киселина

- Подпомага образуването на червени кръвни тела и кръвообращението - една от ключовите функции на фолиевата киселина като витамин е да се даде възможност за пълноценно развитие на червените кръвни тела.

- Те подпомагат преноса на кислород в организма. При недостиг на фолиева киселина, червените кръвни тела не се формират правилно и продължават да растат, без да се разделят. Това състояние се нарича макроцитична анемия;

- Фолиевата киселина също спомага за поддържане на здрава циркулация на кръвта в тялото, като предотвратява натрупване на вещество, наречено хомоцистеин. Чрез намаляване високите нива на хомоцистеин фолатите предпазват от развитието на остеопороза;

- Клетъчно производство - клетки с много кратък живот (като кожни клетки, чревни клетки и клетки, които са разположени по видимите повърхности на тялото или кухини) са силно зависими от фолиевата киселина за тяхното създаване. Поради тази причина дефицитът на фолат води до проблеми при тези видове тъкан. В устната кухина тези проблеми са свързани с възпаление на венците, напукване на небцето и периодонтално заболяване;

- При кожата най-често срещаният проблем от този вид е себореята. Загубата на кожен пигмент (витилиго) също може да бъде свързана с дефицит на фолиева киселина. Рак на хранопровода и белите дробове, на матката и шийката на матката, на червата (особено на дебелото черво) са също многократно свързвани с дефицит на фолат;

- Подпомагане на нервната система – предотвратяването на дефекти на нервната тръба при новородени е само една от свързаните с нервната система функции на фолиевата киселина. Недостигът на фолати е свързан с широк спектър от проблеми на нервната система, включително обща умствена умора, не-сенилна деменция, депресия, синдром на неспокойните крака, проблеми с ръце и крака, раздразнителност, разсеяност, обърканост и безсъние.

Предозиране с фолиева киселина

Зеленулистните зеленчуци съдържат фолат

Прием на много високи дози фолат, по-високи от 1.000 - 2.000 микрограма може да активира същите видове симптоми, свързани с нервната система, за чиято превенция той обичайно се използва.

Институтът по медицина в Националната академия на науките на САЩ е определил допустимата горна граница за прием на фолат от 1000 микрограма за мъже и жени над 19 години. Тази горна граница следва да се прилага само към "синтетичен фолат" – форми на фолат, получени от добавки и/или подсилващи храни.

Фолиевата киселина, съдържаща се в животинските продукти (като телешки черен дроб), е сравнително стабилна при приготвяне на храната, за разлика от фолати, съдържащи се в продукти от растителен произход (като зеле), които могат да загубят до 40% от тяхното съдържание при готвене. От своя страна, преработените зърнени култури и брашна могат да загубят до 70% от тяхното съдържание на фолат.

Лекарства, които могат да нарушат снабдяването на организма с фолати включват: лекарства против рак като метотрексат; понижаващи холестерола лекарства като холестирамин; противовъзпалителни лекарства като сулфасалазин; също лекарства като буформин, фенформин или метформин, използвани при лечение на диабет; противозачатъчни хапчета.

Ползи от фолиева киселина

Фолиевата киселина може да играе важна роля при предотвратяването и/или лечение на следните заболявания: алкохолизъм, анемия, атеросклероза, цервикална дисплазия, цервикален тумор, напукване на небцето и устните, болест на крон, депресия, диария, гингивит, възпаление на червата, безсъние, дефект на нервната тръба, не-сенилна деменция, овариални тумори, синдром на нескпокойните крака, шизофрения, себорея, тумори на матката и др.

Източници на фолиевата киселина

Фолиевата киселина обикновено се съдържа в нейната проста форма в хранителните добавки. Отлични източници на фолат са маруля, спанак, аспержи, ряпа, синапени растения, телешки черен дроб, магданоз, броколи, карфиол, цвекло и леща.

Много добри източници на фолиева киселина са тикви, черен боб, фасул, папая и зелен боб.

Примерна таблица с продукти и съдържащия се в тях Витамин B9

Източници на Фолиева киселина

Продукт (100 г) Витамин B9 (мг)
пшеница зародиш - 1.1
черен дроб - 0.32 - 0.38
сирене - 0.30
месо пилешко - 0.15 - 0.20
сърце от бик - 0.11 - 0.16
месо телешко - 0.09 - 0.16
зеле цветно - 0.11 - 0.14
картофи - 0.08 - 0.14
грах зелен - 0.13
пъпеш - 0.13
месо агнешко - 0.11
моркови - 0.10
риба - 0.09
яйца - 0.09
филе свинско - 0.05 - 0.08
портокали - 0.08
месо овче - 0.077
домати - 0.075
брашно пшенично - 0.067
зеле - 0.065
праскови - 0.017
лук - 0.013
ябълки - 0.008
мляко краве - 0.005

Дефицит на фолиева киселина

Рядко се наблюдава дефицит на витамин B9, но вредни навици като алкохолът, тютюнът, кофеинът, термичната обработка на продуктите и пряката слънчева светлина могат да разрушат или да възпрепятстват усвояването на фолиевата киселина. Фолиевата киселина е единственото вещество, при което потребностите на бременната жена се увеличават двойно.

Дефицитът на витамин B9 предизвиква нарушения в клетъчното деление, които са най-силно изразени във възстановяващите се тъкани. Дефицитът на фолиевата киселина заедно с дефицита на витамин В12 причиняват нарушения в образуването на червените кръвни клетки в гръбначния мозък и до мегалобластна анемия. Може да се появяват нарушения в обвивките на периферните нерви и дегенеративни изменения на гръбначния мозък.

За да се избегне дефицит на витамин B9 в критичните първи месеци от бременността и да се предотвратят малформации на плода, жените, които планират бременност, трябва да започнат да приемат фолиева киселина като добавка още с първите опити за зачеване.

Фолиева киселина и бременност

Както стана ясно от горните редове, фолиевата киселина е изключително важен минерал по време на бременност. Тя помага за изграждането на плацентата, разширяване на матката и цялостното правилно развитие на ембриона. Фолиевата киселина играе важна роля и за много други процеси в тялото, така че приемът ѝ не бива да се пренебрегва.

Минералът е изключително чувствителен и поради това лесно се разрушава от въздействието на температура и светлина. В резултат на това е много по-вероятно организмът да страда от недостиг на фолиева киселина в определен момент. В този случай се налага прием на добавка, което е особено наложително при планиране на бременност и в първите месеци след забременяването.

Смята се, че фолиевата киселина трябва да се приема най-малко 3 месеца преди забременяване и 2 след това. Фолиевата киселина играе ключова роля във формирането на невралната тръба на плода, от която пък се развиват гръбначният и главният мозък на бебето. Именно благодарение на фолиевата киселина тези процеси се завършват до 28 ден от бременността.

Дефицитът на минерала при бременност носи сериозен риск от дефекти, сред които е и спина бифида. Профилактичният прием на киселината намалява този риск с цели 80%, така че не бива да се подценява.

Обикновено е достатъчна дневна доза от 400 мкг фолиева киселина дневно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest