Натриев нитрит

Натриев нитрит

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651643216k
натриев нитрит

Нитрозамините представлява опасни химични съединения, които се образуват при взаимодействието на вторични амини. Образуването им се получава при определени условия като висока киселинност на средата, високи температури и др.

Нитрозамините са силно канцерогенни съединения. Присъствието им е най-високо в храни, които преди това са обработени с натриев нитрит. Натриевият нитрит, познат още като Е250, представлява калиева сол от азотиста киселина.

Тази хранителна добавка се използва масово като подобрител и регулатор на цвета, както и като консервант в хранително-вкусовата промишленост. На външен вид натриевият нитрит надобява бял или леко жълт кристален прах с хигроскопична структура. Той се разтваря много добре във вода.

Натриевият нитрит се използва за да се избегне развалянето на месото и рибата и най-вече да се предотврати развитие и растеж на Clostridium botulinum – бактерията, която причинява ботулизъм. Последствията от отравяне с тази бактерия могат да се изразят в гадене и повръщане, сухота в устата и запек, но в по-тежките случаи се наблюдава диария, засягане на дихателните пътища, парализа.

В много тежки случаи може да се стигне и до смърт. Несъмнено ботулизмът е опасно състояние, но използваният за предпазването от него натриев нитрит съвсем не е безобиден за човешкото здраве.

Употреба на натриев нитрит

Натриевият нитрит се използва широко в производството на колбаси и пушени меса за придаването на техния характерен розово-червен цвят. Той се използва и за спирането на размножаването на бактериите в храните. ЕС одобрява прилагането на Е250 само в качеството му на добавка към солта, но не повече от 0.6%.

Натриевият нитрит присъства в бекон, наденица, сухи колбаси, пушени меса. Той може да се съдържа дори в т.нар. прясно месо, което в действителност съвсем не е прясно. В това месо натриевият нитрит не е упоменат на етикет, защото се използва да подобри качествата на старо месо, което на някои места се опитват да продадат за прясно.

Освен в хранително-вкусовата промишленост натриевият нитрит намира приложение в редица други области – строителство, производство на хартия и целулоза, в химичната и текстилната промишленост, в медицината, металургията и други отрасли.

Меса

Вреди от натриев нитрит

Натриевият нитрит несъмнено е в листата на най-опасните хранителни добавки, които се използват в хранително-вкусовата промишленост. Сам по себе си натриевият нитрит и другите нитрити не са канцерогени, но при свързването си с амините в богати на протеини храни образуват нитрозамини, които са опасен агент, провокиращ рак на стомаха, червата или белите дробове.

Опасното действие на натриевия нитрит се засилва при термична обработка на висока температура – каквото е пърженето на бекона или прегарянето на месото при печенето. Изгорените до черно части от месото съдържат най-много нитрозамини, затова не бива да се консумират.

Редица специалисти определят натриевият нитрит като виновник за рак на панкреаса и рак на дебелото черво. Консумирането на обработените с него меса силно увеличава риска от ракови заболявания, но не е проблемът в самото месо, а по-скоро в начина на обработка.

Натриевият нитрит е опасна съставка, която няма място в човешката храна. Диетологът Майк Адамс отправя специално предупреждение към бъдещите майки да избягват консумацията на храни с натриев нитрит поради повишен риск от мозъчни тумори при кърмачета.

Друго негативно действие на натриевия нитрит е способността му да унищожава голямо количество антиоксиданти, които се съдържат в храната – като витамин С и витамин Е например.

Приемът на по-голямо количество витамини не би могъл да компенсира вредното влияние на натриевия нитрит. Единствената сигурна защита от него е просто да се избегне напълно.

Освен канцерогенен ефект консумацията на натриев нитрит може да доведе и до хиперактивност и редица други вредни реакции. Съвсем не е случайно, че натриевият нитрит е забранен в редица държави, а в Европейския съюз употребата му е строго ограничена.

Въпреки всички ограничения и забрани натриевият нитрит може да се открие в почти всеки пакетиран продукт в магазинната мрежа. Много често наличието му не е обозначена на етикета.

За да се предпазят хората от доказано вредното действие на натриевия нитрит, на трапезата не бива да присъстват обработените с него меса и колбаси.

Старайте се да купувате пресни меса от проверени магазини, а макар и вкусните бекон, пушени риби и меса, салами и колбаси трябва да бъдат напълно изключени от менюто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Албена Асенова
Майк Адамс предуперждава ама няма кой да чуе.
0
0