Креатинин
CreatinineKreatinin

Креатинин

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651649k
Креатинин

Креатининът представлява отпадъчен химикал, който се образува в процесите в мускулния метаболизъм. Креатининът се получава от креатина, играещ важна роля за производството на енергия, необходима за мускулите. Креатининът се среща само в скелетните мускули, които се нуждаят от него.

Всеки ден 2% от креатина в тялото се преобразува в креатинин. Той се транспортира през кръвта към бъбреците, които имат ролята да го филтрират и да го изхвърлят посредством урината. Креатинът, от който се преобразува креатининът, представлява аминокоселина.

В своето естествено състояние креатинът се открива не само в хората, но и във всички гръбначни организми и подпомага доставянето на енергия към нервите и мускулите. Ролята на креатинина е свързан с процесите на мускулните съкращения.

Функции на креатинин

Креатининът има много важни функции, независимо от това че е отпаден продукт. Той е изключително надежден показател за състоянието на бъбреците.

Когато бъбречната функция е нарушена поради една или друга причина, нивата на креатинин се покачват. Възможно е човек да няма никакви оплаквания, но при проведено изследване да се установи, че бъбреците не функционират както трябва.

Креатинин

Нормалните нива на креатинин в кръвта са около 0.6-1.2 мг при мъжете и 0.5-1.1 мг при жените. Младите мъже с по-голяма мускулна маса имат повече креатинин в кръвта си, а възрастните хора имат по-ниски нива.

Източници на креатинин

Основните хранителни източници на креатинин за човешкото тяло са месните продукти. В зеленчуците не се съдържа никакъв креатинин и поради тази причина вегетарианците трябва да приемат добавки с креатинин и така те даже получават по-високи дози от хората, консумиращи месо.

Смята се, че напълно здрав човек може да приема тези добавки за кратко време, а правилната дозировка е много важна. Въпреки това все още не е напълно уточнено дали дългосрочният прием може да причини някакви вреди за тялото и въпросът все още подлежи на изследвания.

Все повече спортисти прибягват към креатинина като хранителна добавка. Само 5 г от креатинина се равняват на около 1 кг сурова телешка пържола. Креатининът повишава количествата на аденозин трифосфат в мускулите, който се явява и тяхното основно гориво.

Той се използва за натрупване на енергия и мускулна маса, но задължително трябва да е съчетан с подходящ хранителен режим.

Не на последно място креатининът ги предпазва от разпад по време на интензивни и тежки тренировки. Не бива да се забравя, че човек трябва да има поне година тренировки зад гърба си и задължително трябва да се спазва дозировката.

Възможно е в някои случаи да се получи дехидратация, която е причинена от по-високата нужда от вода на мускулите, в сравнение с останалата част на тялото.

Добавките с креатинин са обект и на изследвания и по отношение на възможните им ползи при лечение на мускулни и неврологични заболявания, сърдечна недостатъчност, артрит, Паркинсон и др.

Изследване на креатинин

Измерването на креатинина оценява дейността на бъбреците. Обикновено нивата му се постоянни и не се повлияват от хранене и физическа активност на индивида. При бъбречно увреждане нивото му кръвта се повишава, защото не може да се отдели с урината.

Изследването на креатининовия клирънс се прави, за да се оцени колко добре се отделя креатининът от бъбреците. Това изследване дава по-добра информация, отколкото ако се изследват само нивата на креатинин.

Урина

За да се установи съотношението между креатинин и урея, се взема проба от кръв. Съотношенията между двете подпомага диагностиката на различни проблеми като дехидратация.

Всички тези изследвания се правят за да се оцени функцията на бъбреците, да се провери дали прогресира вече съществуващо заболяване на бъбреците, както и да се следят функциите на бъбреците при хора, които приемат опасни за тях лекарства.

Изследването на креатинин изисква човек да не е извършвал тежки упражнения или физически дейности 48 часа преди пробата; да не е ял голямо количество месо. Вземането на кръв е безопасно и почти не е болезнено.

Нива на креатинин

Ниските стойности на креатинин в кръвта може да се показател за ниска мускулна маса, която е обусловена от възрастта или от мускулна дистрофия; бедна диета на протеини; увреждания на черния дроб и бременност.

Високите нива на креатинин означава увреждане на бъбреците. Различните заболявания на бъбреците може да се дължат на състояния като рак, шок, камъни в бъбреците, дехидратация, сърдечна недостатъчност, подагра, мускулни проблеми, гигантизъм, акромегалия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес