Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Защо горчи лападът?Защо горчи лападът?
11 Дек.
Но се случва да попаднем на горчив лапад, заради чийто вкус да изхвърлим цяла тенджера пролетна супа с лапад в тоалетната. Не се знае точната причина, поради която лападът горчи....
Защо горчи марулята?Защо горчи марулята?
19 Ноем.
1
Поколения българи свързват марулите с характерен горчив вкус, който остава на небцето дълго след като тя е сдъвкана и изядена....
Гюлова ракия - Ракия от розиГюлова ракия - Ракия от рози
28 Ноем.
2
В голям съд сипете водата, захарта, 3 бутилки винен оцет, маята за хляб и листа от ароматни рози - около 1-2 кофи общо. Розовите листа се използват само за аромат и количеството им зависи от личния вкус. Бидонът трябва...
Гюлова ракия - Ракия от розиГюлова ракия - Ракия от рози
28 Ноем.
2
В голям съд сипете водата, захарта, 3 бутилки винен оцет, маята за хляб и листа от ароматни рози - около 1-2 кофи общо. Розовите листа се използват само за аромат и количеството им зависи от личния вкус. Бидонът трябва...
Ракия от тикваРакия от тиква
29 Април
1
Тиквите се почистват от семките и се нарязват на малки парчета - колкото е възможно на по-малки. От захарта се прави захарен разтвор в съотношение 4 части вода и 1 част захар. Количеството на захарния разтвор трябва да...
Ракия от джанкиРакия от джанки
28 Ноем.
2
Махнете костилките на джанките и ги намачкайте в бидон. След като над джанките започне да избива пяна, добавете захар в съотношение 1 към 5 л вода, предварително разтворени. Концентрацията на захарта в захарния разтвор...
Ракия от царевицаРакия от царевица
28 Ноем.
3
За получаване на по-чиста ракия е добре да се дестилира само течната част, което налага ферментиралата каша предварително да се прецеди. Остатъкът от кашата не се изхвърля - добавят се още 5 кг захар и 8 л вода....
Ракия от джанкиРакия от джанки
28 Ноем.
2
Махнете костилките на джанките и ги намачкайте в бидон. След като над джанките започне да избива пяна, добавете захар в съотношение 1 към 5 л вода, предварително разтворени. Концентрацията на захарта в захарния разтвор...
Ракия от царевицаРакия от царевица
28 Ноем.
3
За получаване на по-чиста ракия е добре да се дестилира само течната част, което налага ферментиралата каша предварително да се прецеди. Остатъкът от кашата не се изхвърля - добавят се още 5 кг захар и 8 л вода....
Защо загаря ракията?Защо загаря ракията?
01 Март
Някои слагат мрежа, която допуска до дъното само плодов сок и в този случай е немислимо самата ракия да загори. Ако се спазват тези правила ракията никога няма да загори ....
Домашна ракия от житоДомашна ракия от жито
20 Юли
След 8 дни при добра температура може да варим домашната ракия....
Домашна ракия от смокиниДомашна ракия от смокини
21 Ноем.
10
След това ракията се дестилира. Алкохолният градус на домашната ракия от смокини трябва да е около 38 градуса....
Ракия от сини сливиРакия от сини сливи
15 Ноем.
7
Ракията от сини сливи е готова....
Ракия от див чесънРакия от див чесън
16 Януари
В стъклен съд се поставя чесънът и се залива с ракията. Престоява 2 седмици. Прецежда се с обикновена цедка и се бутилира. Може да се използва веднага или да бъде оставено да отлежи....
Домашна ракия от ечемикДомашна ракия от ечемик
24 Януари
Преди дестилацията махаме ечемик и разбъркваме добре ракията. Получават около 10 литра чудна домашна ракия. Наздраве!...
Домашна ракия от царевицаДомашна ракия от царевица
01 Юни
1
Вари се домашната ракия веднага, защото иначе ще прокисне. Първото варене излиза патока, но при повторното тече само еликсир....
Защо краставиците имат горчив вкусЗащо краставиците имат горчив вкус
27 Юни
3
Единственото, което можете да направите е да си пожелаете следващата краставица да не бъде с горчив вкус....
Защо горчи киселото зеле?Защо горчи киселото зеле?
28 Февр.
Понякога, опитвайки зеле от буркан със зеле, откриваме, че то може да бъде не само приятна кисело, но и горчиво. Защо се случва това, защо горчи киселото зеле?...
Яйчената салата за ракия на лелинчоЯйчената салата за ракия на лелинчо
31 Юли
Яйчената салата за ракия на лелинчо (мъжът на леля) може да сервираме върху листо от зелена салата или по друг начин. Важното е към нея да се поднесе хубава домашна ракия....
Марината с ракия за телешко месоМарината с ракия за телешко месо
23 Юли
Счукайте 1 скилидка чесън по желание и добавете към него всички останали продукти. Объркайте добре сместа и залейте телешкото месо. Оставете да се маринова поне 2 часа на хладно в покрит съд. Съставките за маринатата...
Лечебна ракия с левурдаЛечебна ракия с левурда
06 Април
Заливат се с домашна ракия, докато се покрият, и се оставят да преседят 14 дни на топло и слънчево място. След това ракията се прецежда и налива в стъклена бутилка....
Греяна ракия с медГреяна ракия с мед
20 Ноем.
5
Сипете ракията в подходящ съд или чайник. Загрейте я заедно с меда до кипване, снемете от котлона и дръжте затворен съда. Поднесете греяната ракия с мед топла....
Мезе за ракия и водкаМезе за ракия и водка
04 Април
1
Измийте зеленчуците. Лукът намачкайте леко с малко сол. В голямо плато подредете листата маруля и дълги и тънки листове бекон. Отгоре разпръснете резени домати, четвъртинки яйца и лука. Поръсете с още малко сол, черен...
Салата за ракия от печени зеленчуциСалата за ракия от печени зеленчуци
30 Май
Салатата за ракия от печени зеленчуци е готова!...
Козунак с ракия на конци, замесен в хлебопекарнаКозунак с ракия на конци, замесен в хлебопекарна
08 Април
1
Разбийте яйцата със захарта, прибавете есенциите и сипете в хлебопекарната. Пресейте брашното и изсипете, отгоре поръсете и сухата мая. Пуснете на програма за месене. Разтопете маслото и маста, прибавете към тях и олиото...