Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Защо трябва да ядем яйца?В последното десетилетие яйцата предизвикаха не един и два спора полезни или не толкова полезни са те.
В действителност яйцата са богати на хранителни вещества, включително и на най-важните витамини, минерали и антиоксиданти...
13 Септ.
1
Защо да ядем сурови яйца?Процесът на готвене на яйцата унищожава много от ползите им, от които нашият органи толкова отчаяно се нуждае, тъй като природата на протеините и мазнините се променя, когато е изложена на топлина.
Когато се приготвя...
11 Юни
Защо да ядем яйца?Яйцата се страхотна суперхрана. Проучване показва, че хората, които ядат по 1-2 яйца на ден, намаляват общия прием на калории през деня.
Дълго време се смяташе, че яйцата са вредни заради холестерола, но тава не е така...
24 Ноем.
Защо да ядем повече пъдпъдъчи яйца?Малките, пъстри яйца от пъдпъдък не са особено популярни у нас. Това обаче е сериозен пропуск, тъй като те са невероятно ценен източник на хранителни вещества, витамини и минерали.
Макар да са съвсем миниатюрни, пъдпъдъчите...
04 Април
Защо да ядем повече пъдпъдъчи яйца?В наши дни пъдпъдъчите яйца вече не са екзотика и всеки може да ги сложи на ежедневната си трапеза. Те се използват в салати, омлети, бъркани яйца, печени продукти, десерти. Хапват се варени, пържени, печени и мариновани...
05 Февр.
Да ядем яйца изисканоМного от нас с лекота боравят с пръчици за хранене в китайски ресторант и навиват виртуозно спагети на вилицата в пицария.
Но знаем ли как изискано да консумираме яйца? Съществува неписан яйчен етикет, който се...
06 Март
Защо не трябва да ядем ябълки вечер?Ябълките са изключително полезни и съдържат много полезни вещества. В тях се съдържат минерали, захари, органични киселини, пектин, витамини, ензими и други.
Пектинът има благоприятно действие върху нивата на холестерола...
11 Юли
Защо не бива да ядем плодове вечерСкорошно проучване на лекари-специалисти показва колко вредна може да е консумацията на плодове вечер. Колкото и полезни да са те по принцип, съществува реална опасност, ако не се консумират с мярка.
Плодовете са богати...
07 Август
21
Защо да ядем риба?Специалистите по хранене препоръчват два пъти в седмицата в менюто на всеки човек да има включени различни рибни блюда, било то рибка на скара, риба на фурна или рибени чорби и супи. Страните, които имат природни...
27 Окт.
Защо да ядем къриКакто знаем, кърито е част от индийската кухня. Неслучайно индийците живеят много дълго. Тяхната кухня и култура са пълни с полезни билки и подправки. Въпреки че се използва в индийската кухня, кърито е част и от Южноазиатската...
23 Февр.
Защо да ядем картофи?Най-много картофи се отглеждат в САЩ, Китай, Русия, Индия и Украйна.
Първите сведения за използване на картофите датират от 8000 година преди Христа в района на днешна Боливия.
Доскоро се смяташе, че картофите не...
22 Май
Плодовете - защо не трябва да ги ядем за десертЯгоди, банани, ябълки, портокали… Сочни, екзотични и ароматни, плодовете са винаги наблизо, за да ни заситят, когато сме гладни, и винаги, когато имаме нужда от наслада.
Те са пълни с витамини, богати на фибри и полезни...
05 Юни
Пет здравословни причини да ядем повече яйцаЯйцата са едни от най-богатите на протеини храни, които също действат и като антиоксиданти. Ето и 5-те основни причини, поради които трябва по-редовно да включвате яйцата в ежедневните си хранения.
1. Яйцата са богати...
27 Юли
Как да губим килограми, докато ядем яйцаПопулярният израз, че най-хубавите неща идват в малки опаковки, важи с пълна сила за яйцата. Под черупката на всяко яйце се крият огромни дози протеини, добри мазнини и основни витамини.
Въпреки че доскоро се смяташе...
16 Септ.
Защо да ядем повече ориз?Голяма част от хората, които искат да се хранят здравословно, минимизират яденето на ориз. Интересен обаче е фактът, че в Азия този продукт се консумира много, но от друга страна, там случаите на затлъстяване са единични...
22 Февр.
Защо да ядем повече ягоди?Ягодите, този чуден дар на майката Природа, са истинско плодово изкушение! Те примамват с апетитния си вид, приятен аромат и неустоим вкус. Неслучайно са основна съставка на едни от най-известните и обичани плодови десерти...
16 Май
Защо да ядем повече орехи?Орехите са считани за едни от най-здравословните видове ядки заради комбинацията от високо количество витамини, минерали, протеини, здравословни мазнини, фибри и антиоксиданти. Само около 30 грама от тях могат да осигурят...
10 Февр.
Защо да ядем листни зеленчуци?Най-популярните представители на листните зеленчуци са спанак, зеле, маруля, магданоз, киселец, коприва, лапад.
Зелените растения са ценен източник на калций. Това важи особено за външните листа на бялокочанното зеле...
24 Май
Защо да ядем повече мандарини?Мандарините са вечният символ на новата година още от детството ни. Именно сега е сезона им, когато можем да си ги хапваме всеки ден, но освен приятният им вкус, тези плодове имат и множество ползи за нашето здраве. Ако...
18 Дек.
Защо да ядем повече киселец?Киселецът е обикновена многогодишна билка, която нетърпеливо пониква от земята всяка пролет. Родом от Европа и Азия, киселецът е богат на витамин С и е особено ароматен.
Киселецът може да се култивира лесно в повечето...
01 Май
Защо да ядем повече авокадо?Авокадото е плод, богат на мононенаситени мазнини. Човешкото тяло лесно ги преработва в енергия, помага да се абсорбират мазнините от другите храни. Добавяйте авокадо в салати и супи. Така тялото ви ще има защита срещу...
16 Окт.
Защо да спрем да ядем месоИстините около консумацията на месо са известни вече на голяма част от широката аудитория, но немалко хора все още са в абсолютно неведение относно рисковете от прекомерната консумация на животински продукти.
Трудно е...
20 Май
1
Колко козунак и яйца да ядем по празниците, за да не си навредим?Наближава Великден и всичките ни вълнения са около приготвянето на домашни козунаци, ако, разбира се, умеете да правите такива. Ако ли не - търговската мрежа предлага огромно разнообразие от козунаци със сладко, така...
17 Април
Защо да ядем люто?Лютивите храни могат да бъдат едновременно много полезни и много опасни за здравето на човек. Ползите и вредите от така любимите люти храни на мнозина са в съотношение 50/50, затова, преди да се нахвърлите върху тях,...
04 Дек.
Защо да ядем праскови?В Китай наричат прасковите божествен плод. Прасковата е не само вкусен и сочен плод. Тя е символ на здраве, дълголетие и безсмъртие. Ние познаваме два вида праскови - едните са мъхести, другите са голи и се наричат нектарини...
24 Ноем.