Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Асафетида е неизменна част от аюрведичната кухняПодправките, които се употребяват в индийската кухня, имат значение не само за овкусяването на храната. Според източната система за лечение Аюрведа, всяка подправка има способността да запазва храните по-дълго време...
05 Юни
Сладки снежинки за елхата и трапезатаРазбийте белтъка с пудрата захар и лимоновия сок, отделете малка част и я оцветете в синьо, черно или златисто....
11 Май
Каква е трапезата на Коледа?Няма как да не поднесете и традиционната салата от кисело зеле или салата от варени картофи с праз....
10 Дек.
Трапезата на ВеликденТе са първият елемент, който ще присъства на Великденската трапеза.
Традиция да се боядисват яйцата съществува от хиляди години. Това се е случвало още в древен Египет, Рим, Персия и Китай....
05 Май
1
Трапезата на БлаговещениеПрепоръчва се на трапезата за Благовещение да има ярки цветове и живи пролетни цветя....
25 Март
Кимионът е неизменна съставка на Гарам МасалаВ индийската кулинарна традиция гарам масала представлява подправка, получена при едновременното смилане и смесване на различни подправки. В най-честия случай преди това те се изпичат. Веднага след смилането им започват...
23 Април
Трапезата на Малка БогородицаТова е семеен празник, като някъде се правят на тази дата и събори с игри, надпявания и се приготвя обилна празнична трапеза....
08 Септ.
Трапезата на Сирни ЗаговезниНа Сирни заговезни – неделята преди започването на строгите Великденски пости, се прави трапеза с животински продукти, но без месо.
На трапезата присъстват ястия, направени от сирене и яйца, от масло и мляко....
26 Февр.
Какво се слага на трапезата за Великден?Основното ястие на Великденската трапеза, разбира се, е печено агнешко с дроб сарма.
Традиционно на Великденската трапеза на българина присъства и козунакът....
27 Февр.
Защо да ядем картофи?Картофите съдържат нишесте.
Минералите, съдържащи се в картофите, оцеляват и при термична обработка.
При термичната обработка на картофите се губи само голяма част от витамин С, който се съдържа в тях....
22 Май
Белите картофите? Лишавате се от най-ценната им част!Всеобщо прието е картофите да се консумират, след като бъдат обелени....
30 Юли
Афродизиаците са на трапезата ниАфродизиаците могат да направят незабравима една обикновена вечеря. Те са мощно оръжие за съблазняване и поддържане на огъня на любовната страст.
Много афродизиаци влизат във всекидневното ни меню, а ние дори не се досещаме...
30 Януари
Господна трапеза - защо с безквасен хляб?Господна трапеза - не, това не е обичай, това не е ритуал, не е и традицията повелява. Това е просто начинът, по който протестантските вярващи почитат Господа....
09 Януари
Ето защо мъжете са по-дебелата част от човечествотоАко някой някога направи състезание, за да разбере кой от двата пола е по-дебел, мъжете категорично ще излязат начело. Поне така твърди ново проучване, според което силният пол похапва повече не за друго, а за да изглежда...
16 Дек.
Трапезата за поменСладки
Независимо дали ще са бонбони или ръчно приготвени сладки или сладкиши, те са неизменна част от трапезата за помен.
5....
11 Юни
Съновникът на Фройд – част 2Това, което сънуваме, показва несъзнателните ни желания и страхове според психоанализата. Именно заради това експертите са съставили съновник, в който тълкуват най-популярните образи от сънищата.
Мост
Мостовете символизират...
22 Окт.
6
Трапезата на Благовещение: Рецепти и традицииИзключение прави единствено готвенето, защото на всеки християнски празник трябва да има и празнична трапеза....
25 Март
Трапезата на Тодоровден или Конски Великден!Трапезата на Тодоровден е съставена задължително от питка за Тодоровден - обреден хляб подкова.
Рецептите за Тодоворден включват още леща, картофи, гъбена чорба и варена царевица....
12 Март
Защо да ядем картофиАко си мислите, че ядейки картофи, не можете да отслабнете, то тогава ще ви изненадаме, като ви кажем, че картофите са изключително полезни при борбата с килограмите, защото в 100 грама сварени картофи се съдържат 82 ккал...
26 Ноем.
Древните европейци практикували канибализъмОткритите останки са на възраст над 800 000 години и се предполага, че те са принадлежали на първите европейци или така наречените Homo Antecessor....
22 Юли
1
Упражнения за долната част на коремаДолната част от корема е може би най-трудната зона за поддържане. Изключително проблемна е при жените, най-вече след раждане.
За да запазите добрия си вид и да поддържате стегната форма, то следвайте тези 5 упражнения...
04 Ноем.
Защо трябва да варите картофите с кожата?В световен мащаб картофът е четвъртата по разпространение и важност храна. Повече от него се използват само оризът, пшеницата и царевицата.
Пътят на картофа от джунглите на Перу до нашата трапеза е много дълъг....
25 Януари
От коя част на прасето се прави кайма?Свинското месо е най-често консумираното месо в света, като доказателствата за отглеждане на свине датират от 5000 г. пр.н.е.
Свинското месо може да се консумира и смляно. Свинската кайма обикновено се прави от свинската...
25 Февр.
Свинското каре от коя част на прасето е?При транжирането на свинско месо животното се отделя на девет основни части. Това са свинска глава, свински врат, свински котлет, свинско бонфиле, свинско контрафиле, горен свински бут, долен свински бут, свински гърди...
23 Ноем.
От коя част на прасето се прави сланина?Сланината представлява свинска или телешка мастна тъкан, която се намира под кожата на животното. Тези животни са специално отглеждани и се угояват със специални фуражи, за да може да се постигне оптимално количество мазнини...
09 Дек.