Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Асафетида е неизменна част от аюрведичната кухняАсафетида е неизменна част от аюрведичната кухня
05 Юни
Подправките, които се употребяват в индийската кухня, имат значение не само за овкусяването на храната. Според източната система за лечение Аюрведа, всяка подправка има способността да запазва храните по-дълго време...
Сладки снежинки за елхата и трапезатаСладки снежинки за елхата и трапезата
11 Май
Разбийте белтъка с пудрата захар и лимоновия сок, отделете малка част и я оцветете в синьо, черно или златисто....
Каква е трапезата на Коледа?Каква е трапезата на Коледа?
10 Дек.
Няма как да не поднесете и традиционната салата от кисело зеле или салата от варени картофи с праз....
Трапезата на ВеликденТрапезата на Великден
05 Май
1
Те са първият елемент, който ще присъства на Великденската трапеза. Традиция да се боядисват яйцата съществува от хиляди години. Това се е случвало още в древен Египет, Рим, Персия и Китай....
Трапезата на БлаговещениеТрапезата на Благовещение
25 Март
Препоръчва се на трапезата за Благовещение да има ярки цветове и живи пролетни цветя....
Кимионът е неизменна съставка на Гарам МасалаКимионът е неизменна съставка на Гарам Масала
23 Април
В индийската кулинарна традиция гарам масала представлява подправка, получена при едновременното смилане и смесване на различни подправки. В най-честия случай преди това те се изпичат. Веднага след смилането им започват...
Трапезата на Малка БогородицаТрапезата на Малка Богородица
08 Септ.
Това е семеен празник, като някъде се правят на тази дата и събори с игри, надпявания и се приготвя обилна празнична трапеза....
Трапезата на Сирни ЗаговезниТрапезата на Сирни Заговезни
26 Февр.
На Сирни заговезни – неделята преди започването на строгите Великденски пости, се прави трапеза с животински продукти, но без месо. На трапезата присъстват ястия, направени от сирене и яйца, от масло и мляко....
Какво се слага на трапезата за Великден?Какво се слага на трапезата за Великден?
27 Февр.
Основното ястие на Великденската трапеза, разбира се, е печено агнешко с дроб сарма. Традиционно на Великденската трапеза на българина присъства и козунакът....
Защо да ядем картофи?Защо да ядем картофи?
22 Май
Картофите съдържат нишесте. Минералите, съдържащи се в картофите, оцеляват и при термична обработка. При термичната обработка на картофите се губи само голяма част от витамин С, който се съдържа в тях....
Белите картофите? Лишавате се от най-ценната им част!Белите картофите? Лишавате се от най-ценната им част!
30 Юли
Всеобщо прието е картофите да се консумират, след като бъдат обелени....
Афродизиаците са на трапезата ниАфродизиаците са на трапезата ни
30 Януари
Афродизиаците могат да направят незабравима една обикновена вечеря. Те са мощно оръжие за съблазняване и поддържане на огъня на любовната страст. Много афродизиаци влизат във всекидневното ни меню, а ние дори не се досещаме...
Господна трапеза - защо с безквасен хляб?Господна трапеза - защо с безквасен хляб?
09 Януари
Господна трапеза - не, това не е обичай, това не е ритуал, не е и традицията повелява. Това е просто начинът, по който протестантските вярващи почитат Господа....
Ето защо мъжете са по-дебелата част от човечествотоЕто защо мъжете са по-дебелата част от човечеството
16 Дек.
Ако някой някога направи състезание, за да разбере кой от двата пола е по-дебел, мъжете категорично ще излязат начело. Поне така твърди ново проучване, според което силният пол похапва повече не за друго, а за да изглежда...
Трапезата за поменТрапезата за помен
11 Юни
Сладки Независимо дали ще са бонбони или ръчно приготвени сладки или сладкиши, те са неизменна част от трапезата за помен. 5....
Съновникът на Фройд – част 2Съновникът на Фройд – част 2
22 Окт.
6
Това, което сънуваме, показва несъзнателните ни желания и страхове според психоанализата. Именно заради това експертите са съставили съновник, в който тълкуват най-популярните образи от сънищата. Мост Мостовете символизират...
Трапезата на Благовещение: Рецепти и традицииТрапезата на Благовещение: Рецепти и традиции
25 Март
Изключение прави единствено готвенето, защото на всеки християнски празник трябва да има и празнична трапеза....
Трапезата на Тодоровден или Конски Великден!Трапезата на Тодоровден или Конски Великден!
12 Март
Трапезата на Тодоровден е съставена задължително от питка за Тодоровден - обреден хляб подкова. Рецептите за Тодоворден включват още леща, картофи, гъбена чорба и варена царевица....
Защо да ядем картофиЗащо да ядем картофи
26 Ноем.
Ако си мислите, че ядейки картофи, не можете да отслабнете, то тогава ще ви изненадаме, като ви кажем, че картофите са изключително полезни при борбата с килограмите, защото в 100 грама сварени картофи се съдържат 82 ккал...
Древните европейци практикували канибализъмДревните европейци практикували канибализъм
22 Юли
1
Откритите останки са на възраст над 800 000 години и се предполага, че те са принадлежали на първите европейци или така наречените Homo Antecessor....
Упражнения за долната част на коремаУпражнения за долната част на корема
04 Ноем.
Долната част от корема е може би най-трудната зона за поддържане. Изключително проблемна е при жените, най-вече след раждане. За да запазите добрия си вид и да поддържате стегната форма, то следвайте тези 5 упражнения...
Защо трябва да варите картофите с кожата?Защо трябва да варите картофите с кожата?
25 Януари
В световен мащаб картофът е четвъртата по разпространение и важност храна. Повече от него се използват само оризът, пшеницата и царевицата. Пътят на картофа от джунглите на Перу до нашата трапеза е много дълъг....
От коя част на прасето се прави кайма?От коя част на прасето се прави кайма?
25 Февр.
Свинското месо е най-често консумираното месо в света, като доказателствата за отглеждане на свине датират от 5000 г. пр.н.е. Свинското месо може да се консумира и смляно. Свинската кайма обикновено се прави от свинската...
Свинското каре от коя част на прасето е?Свинското каре от коя част на прасето е?
23 Ноем.
При транжирането на свинско месо животното се отделя на девет основни части. Това са свинска глава, свински врат, свински котлет, свинско бонфиле, свинско контрафиле, горен свински бут, долен свински бут, свински гърди...
От коя част на прасето се прави сланина?От коя част на прасето се прави сланина?
09 Дек.
Сланината представлява свинска или телешка мастна тъкан, която се намира под кожата на животното. Тези животни са специално отглеждани и се угояват със специални фуражи, за да може да се постигне оптимално количество мазнини...