Gotvach.bg»Съвети»От коя част на прасето се прави сланина?

От коя част на прасето се прави сланина?

От коя част на прасето се прави сланина?

Сланината представлява свинска или телешка мастна тъкан, която се намира под кожата на животното. Тези животни са специално отглеждани и се угояват със специални фуражи, за да може да се постигне оптимално количество мазнини. Въпреки че някои хора са скептични към сланината, тя е продукт с доказани във времето кулинарни качества и когато се приготви правило, се превръща в неустоим деликатес.

От коя част на прасето се прави сланина? Частта от животното, която е най-подходяща за сланина, е неговият гръб.

Сланината от гърба трябва да е свежа и бяла и се съхранява в дървени съдове, като е добре осолена. Много често сланината бива бъркана с бекона, който освен мастна тъкан, има и месо и се добива от корема на прасето.

Видът на бекона е много по-различен от този на сланината, също така неговият вкус и състав също се различават от тези на сланината.

Състав на сланината

В сланината на прасето се съдържат най-вече триглицериди. В сланината, която се добива от прасета, могат да бъдат намерени и витамини от групите А, В3, В4, В5, В6, В12, минерали като натрий, калий, фосфор, магнезий, цинк и селен, аминокиселини като аланин, аргинин, валин, глицин, пролин и треонин, също и органични киселини като аспаргинова и глутаминова.

Употреба на сланината

Сланината най-често се консумира сурова, нарязана на тънко, осолена и подправена, най-вече като зимно мезе. Има страхотни рецепти за сланина. От нея се получават така наречените пръжки. Много вкусно става и ако се добави към чомлек.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати