Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Мусаката на мамаКартофите се дробят на малки кубчета и се слагат в тава.
Добавя се месото, надробен лук, доматения сок, подправките, олиото и маслото и се разбъркват добре....
22 Януари
1
Мусаката на МоникаРазбърква се добре и се покрива с капак, оставя се да ври на много слаб огън за около 1 час. През това време измиваме картофите, обелваме ги и ги нарязваме на кръгли парчета с големина половин см....
27 Окт.
1
Кратка история на баклаватаИсторията на десерта ни връща още в VIII век преди Христа, когато в Месопотамия правели десерт от точени кори с мед и счукани ядки, който изпичали на фурна....
11 Окт.
Кратка история на бананаИсторията на банана е една от най-древните. Той, както казахме по-горе, е най-древното култивирано растение....
19 Август
Кратка история на соятаПреди много години европейците посетили Китай и там с изумление забелязали, че хората правели сирене, въпреки че не познавали млякото и млечните продукти. Когато видели соевите бобчета, те останали смаяни от това растение...
27 Септ.
2
Кратка история на сладоледаСъществуват много легенди за историята на произхода на сладоледа. Най-ранните източници за сладолед са от времето на император Нерон, който разпоредил планински лед да се смесва с плодови добавки....
11 Юни
Кратка история на чийзкейкаНай-ранната история за чийзкейка се твърди, че е изгубена, но се знае, че е бил популярен още в Древна Гърция.
Първата написана рецепта за чийзкейк е на Маркъс Като, римски политик....
04 Март
Кратка история на консервиранетоМоже да ви прозвучи доста невероятно, но консервирането на храна се е появило на бял свят чрез френска обява. Да точно така, тази обява излязла във вестник Монд от името на правителството по времето на Наполеоновите войни...
19 Септ.
Медичите - кратка историяЖивотът е изтъкан от превратности и историята на най-известните фамилии в света го доказва....
24 Февр.
Мусаката на бай ДанчоЗалейте мусаката със сместа, поръсете с настъргания кашкавал и запичате отново до златисто кафява коричка на кашкавала.
Сочна и много вкусна редена мусака на бай Данчо – готвачът на Тодор Живков....
23 Август
Кратка история на картофения чипсКратка история на чипса
Съществува история, според която хората, които са изобретили чипса, са американският милионер Корнелиус Вандербилд и готвачът Джордж Крам от хотел Муун през 1853 г....
14 Март
Кратка история на италианската пастаВсички обичаме да хапваме паста, нали? Но аз винаги съм се чудела, както предполагам и вие, откъде се е появило това чудо на кулинарията и кой го е измислил. Целта на тази статия е да покаже именно това.
Пастата се е...
07 Окт.
Кратка история на обредния хлябОбредният хляб е хляб с различни видове предназначения, който се изпича по случай календарни и семейни празници. Декорациите върху обредния хляб имат символично значение.
За различните видове празници е имало специални...
04 Август
Кратка история на индийското орехчеРодината на индийското орехче са Молуските острови и островът Банда. Дървото на индийското орехче може да достигне до 15 метра височина. Подправката е изключително популярна сред арабите – търгували са с Далечния Изток...
22 Април
Кратка история на българските цареБългарските монарси управляват страната през три периода от историята ѝ като независима държава....
05 Ноем.
Кратка история на древна ГърцияИсторията на антична Гърция е уникално явление, защото това е единствената древна държава, за която има исторически сведения, създадени от учени - историци от древността, а не само откъслечни бележки или индиректни разкази...
25 Май
Хан Омуртаг - кратка историяЕто кои са най-важните неща, които трябва да знаем за този български владетел и кратката последователност на неговото управление....
15 Ноем.
Кратка история на билките през вековетеПоглед в историята
Колко старо е билколечението (или фитотерапията по модерному) е трудно да се каже....
21 Февр.
Редена мусака на пластовеСлед като мусаката е готова, изваждаме и поръсваме с нарязаните на ситно пресен лук и магданоз.
Редената мусака на пластове е готова....
03 Април
Сполучливата мусака на БабаЗа заливката: Яйцата, киселото мляко и брашното се разбъркват до хомогенна смес и когато мусаката е почти готова, се залива с нея, като се правят след изсипването на заливката дупчици с вилица, за да проникне сместа в пластовете...
26 Ноем.
Традиционната мусака на бабаЗалейте, върнете във фурната за още 15 мин. и поднесете традиционната мусака на баба....
14 Януари
1
Вкусната мусака на мамаКогато мусаката остане на мазнина, заливаме със заливката за мусака.
Подготовка на заливката:
В тиган запържваме брашното с олиото, да се зачерви леко....
28 Април
1
Корейска мусака на фурнаТака приготвената мусака се пече в загрята на 190 градуса фурна за 30 минути.
От яйцата и настъргания кашкавал се разбива смес, с която се залива корейската мусака след 30 минути....
09 Март
1
Втората световна война - кратка историяКратка история на Втората световна война
Втората световна война представлява поредица от военни действия, извършващи се на огромна територия, надхвърляща границите на Европа, с непрекъснато промяна на съотношението на...
03 Август