Добринка Петкова

Мастър Шеф
Моята стенаРецепти1256Статии1СъветиКоментари203Форумни темиПостове във форума192За менИзпрати съобщениеточки19721

Преди време си купих от Лидъл комплект накрайници с пош за многократна употреба,беше около 12 лв..Но с течение на времето,и от многото ползване започна да мирише,за това го изхвърлих.Сега ползвам за еднократна употреба,но много пъти,само ги измивам с препарат и вода и така,докато не се скъсат. Купувам ги от онлайн магазин или склад за сладкарски консумативи.

Правя най-различни кремове за торти-ето ти няколко предложения.
Чийз крем-200 г заквасена сметана,300 г сладкарска сметана,150 г сирене крема,1 пудинг ванилия,400 мл прясно мляко,2 с.л. захар,1/2 ч.ч пудра захар,1желатин
Сварявате пудинга според указанието на опаковката, но с по-малко мляко (400мл) и захар (2 с.л.). Оставяте да се охлади. След това го разбивате, към него добавяте сладкарската сметана, като разбиването продължава, докато се сгъсти. Накрая добавяте разбитото сирене с пудра захар и заквасената сметана. Разбърквате добре. Наливате предварително накиснатия в студена вода и разтопен на водна баня желатин. Пак разбърквате и кремът е готов.
Още предложения : течен шоколад и заквасена сметана, ванилов или шоколадов крем/пудинг със сметана и парченца орео или плодове,а може и двете да се комбинират, друг вариант е ванилов блат,ванилов крем,сметана и орехов крокант,пак блат,крем,сметана и крокант и завършваш с блат. Комбинации има много,слагала съм вафлени пурички,шоколадови фъстъци или шоколадови стафиди,коксов крем или с шоколадови пръчици.
Ако искаш,погледни в моите рецепти имам няколко торти,може да си харесаш нещо.

И ние си слагаме по десетина зелки(мъжът ми е специалистът
),в едно бидонче от 30литра.Ако ми остане,по-големите листа отделям и ги редя в буркани,другото нарязвам и пак в буркани. Правя сарми,зеле на фурна с някаква мръвка,веднъж правих супа и много ми хареса,определено пак ще я направя,боб със зеле и много други манджи.


Приготвям пудинг със стар хляб-може сладък или солен.Даже ще пусна рецепта за сладък,които скоро правих.Също приготвям мързелива баница,пица,тостер сандвичи,пържени филии и много други неща.Не изхвърлям хляб,ако не го използвам за нещо ,го носим за кокошките.

До колкото знам,бананите с тъмни петна са по-полезни от жълтите и почти винаги избирам да са с петна(ако ми трябва за украса или пълнеж на торта,тогава взимам по неузрели банани.

Аз съм чела,че бременна не трябва да яде риба или заешко месо,че бебето като се роди,ще си отваря устата като риба или ще има заешка муцунка-всичко съм хапвала и двете ми деца се родиха здрави и без странични ефекти
А най-много се дразнех,когато някой яде нещо и започне да ме кани да си взема,че на бебето може да му се яде- е на мен като не ми се яде,как да взема 



Чорбата е без застройка,а супата е със застройка- и не мисля,че тези които живеят на село,не правят тази разлика. Да,може да не направиш застройка на пилешка супа,но тогава вече няма да е супа,а пилешка чорба.

Правенето на питки е моята страст,но малко я изоставих,покрай другата ми любов-правенето на торти. Преди време,месех почти всеки ден,като видех нещо интересно и веднага запрятах ръкави,комбинирах детайли от няколко погачи,аз си измислях -просто обичам тестото.Даже снимах процеса на приготвяне,как се прави и т.н,защото много е трудно да обясняваш разни плетеници и да те разберат.Сега правя само по поръчка или за семейни празници. .
Установих,че когато искам погачата да бъде с някакви плетеници и по различно оформена,не оставям тестото да втаса,а веднага започвам с оформянето. След това я оставям да втаса,мажа с яйце и пека на 200градуса,на долно ниво на печката(но това зависи от фурната). Също е добре тестото да е с една идея по твърдо. 


Готвя според сезона.Лятото пълнени чушки,тиквички,зеленчуци,повече пилешко,риба и понякога свинско и телешко.Десерти правя със сезонни плодове. Зимата обичам да правя тутманици, сарми,ястия в гювеча ,консумираме туршийка и разни разядки,а не домати и краставици(не ми се и дояждат) и много рядко взимам 


Опитвала съм,но не ми се отдава
,пък и аз не съм голям фен на тази кухня 



Понякога чета,но не всичко което пише мога да разбера-гледам да има по-малко е-та в съдържанието.

Предимно я ползвам,когато готвя ориз.Също така, с дъщеря ми си правим маска за лице.

Почти винаги готвя на око- и ястия и тестени,дори и десерти.Но има рецепти,който трябва да са с точни мерки,за да се получи отличен резултат 


Не съм се замисля за това.Иначе вярвам ,че каквото ти е писано,това ще бъде и рано или късно,всеки си получава това което е заслужил.Но не съм суеверна толкова,че да вярвам и да се вманиачавам в безсмислени суеверия.

В къщи винаги съм с вързана коса,а когато готвя просто е задължително 
