Зори
Гуру
Моята стенаРецепти1090Снимки4766Статии50Съвети8Коментари369Форумни теми29Постове във форума175За менИзпрати съобщениеточки43770
През почивните дни ако времето е хубаво и позволява - обичам да съчетавам приключение с кулинарно изкушение, т.е. разходка сред природата и семеен пикник с нещо вкусно, приготвено на жар.
А как точно е наименованието на рецептата? За съжаление няма опция за линк тук, но поне може да се чукне в търсене.
Ако искате може да качите и ваша снимка
Моето предложение е това:
Румънска патладжанена салата
Много е вкусна, леко пикантна, в момента е сезона на патладжаните, но Внимание - Пие МНОГО ракия
http://recepti.gotvach.bg/r-75247-Румънска_патладжанена_салата
Много интересен ефект се получава с навиване на гумени ластичета хаотично около яйцето, още преди да се пуснат в боята. Първо се пускат в най-тъмната боя, отстраняват се след изсъхване няколко ластичета и се пускат яйцата в по-светла боя. Получават се много красиви шарени плетеници.
Обаче на мен един от любимите и лесни начини е с дантела (може и от бельо ). Дантелата се увива стегнато около бялото яйце, прикрепя се с ластичета и се пуска така "опакованото" яйце в боята. Може преди да се опакова с дантела яйцето да се боядиса в по светъл цвят и след това с дантелата в по-тъмен. Стават като произведение на изкуството!
На първо място е солта, следвана от черния пипер и кимиона. Не съм чела статистики, но това е моето мнение.
Аз опитвах това ястие в с. Тешево (на 20 км. от границата с Гърция), община Хаджидимово, област Гоце Делчев. Нямаше месо, абсолютно постно беше, но пък за сметка на това (или благодарение на това ) беше изключително вкусно. За съжаление не се сетих да поискам рецептата от бабата. Още се ядосвам на себе си.
Мушници е традиционно пиринско ястие, приготвя се от изсушен зелен фасул - той се бере в края на лятото, тъй като в планината е студено и няма време напълно да узрее. Шушулките са с зелен цвят, а бобчетата в тях са оформени добре. Суши се нанизан на канап под сайванта, на течение и на сянка. Съхранява се в платнени торбички на студено и сухо място. Най-често се приготвя постно, с домати и изсушени чушки, кромид лук, чубрица, всичко това в гърне на огнището и на слаб огън да къкри. А дали е вкусно.....просто да си оближеш пръстите!
Все пак ако някой има оригиналната рецепта - моля нека я сподели!
Предлагам тази рецепта "Домашна торта от хляб и бисквити"
http://recepti.gotvach.bg/r-64757-Домашна_торта_от_хляб_и_бисквити
Прясното мляко го заместваш със сок от любим компот - ягоди, малини, череши. Ако детето има алергия и към маслото, спокойно го замени с маргарин. Вместо шоколад добави сушени плодове, стафиди и сладко. Тортата става уникално вкусна и лека.
Рецептата на баба Ванга: смесват се равни количества мед и масло в кафена чашка и се добавя една ванилия. Разбърква се хубаво и се взема по една лъжичка.
https://recepti.gotvach.bg/r-88833-Рецептата_на_баба_Ванга_при_кашлица_(за_деца)