Зори
Гуру
Моята стенаРецепти1090Снимки4766Статии50Съвети8Коментари369Форумни теми29Постове във форума175За менИзпрати съобщениеточки43770
Рецептата на Баба Ванга за кашлица:
http://recepti.gotvach.bg/r-88833-Рецептата_на_баба_Ванга_при_кашлица_(за_деца)
Домашен лек за кашлица от черна ряпа и пчелен мед:
http://recepti.gotvach.bg/r-63368-Домашен_лек_за_кашлица
Запарка от драка / паричка
http://recepti.gotvach.bg/r-88860-Отвара_от_драка_(паричка)_за_отхрачване
Чaй oт живoвляĸ зa ĸaшлицa – peцeптa
Cъoтнoшeниeтo зa cмecтa зa чaй e тpи чacти лиcтa oт живoвляĸ, двe чacти лиcтa oт гpaдинcĸи чaй и пo eднa чacт ceмeнa oт aнacoн и цвeтoвe oт лoпeн. Oт гoтoвaтa cмec взeмeтe двe cyпeни лъжици и ги зaлeйтe c 500 мл. ĸипящa вoдa.
Heĸa билĸитe пpecтoят във вoдaтa зa oĸoлo 20-30 минyти, cлeд ĸoeтo пpeцeдeтe тeчнocттa. Paздeлeтe гoтoвaтa зaпapĸa нa 4 paвни дoзи и ĸoнcyмиpaйтe cyтpин, oбeд и вeчep пpeди ядeнe, a чeтвъpтaтa дoзa пpиeмeтe нeпocpeдcтвeнo пpeди лягaнe зa нoщeн cън. Чaят oт живoвляĸ зa ĸaшлицa e нaй-дoбpe дa бъдe пoдcлaдeн c мeд.
Полезна е да се дава, когато детето има стомашно разстройство или повръщане. След като проблема отшуми, е добре да се редува с изворна вода.
Четох в една статия, че е хубаво водата да се "съживи" след преваряване, като това става чрез преливане от съд във съд няколко пъти.
Майораната върви много на ястия с яйца - дори да поднесеш нарязани сварени яйца като мезе за гости, поръсиш ли ги с малко майорана и изчезват светкавично от чинията!
Пробвай с ферментирала напитка от цвекло. Много мощен имуностимулатор е. Ние вкъщи всички я пием сутрин със закуската, и болни няма. А малкия ходи на градина, знаеш там е инкубатор за вируси. Майка ми от както я пие вече не взема лекарства за високо кръвно, нормализира и се. А преди имаше и проблеми със жлъчката и черния дроб, вече няма оплаквания. От 5 години си я приготвяме вкъщи.
Ето линк към рецептата:
http://gotvach.bg/n5-81345-Квас_от_червено_цвекло_-_супернапитката,_която_отново_е_на_мода
Успех!
Дори да промениш само една съставка и вкусът се променя , затова човек може да експериментира с вкусовете и текстурата... Аз лично много харесах комбинацията от билки, бадеми, шам фъстък и сушени червени боровинки. А и вкъщи всички го оцениха високо!
Може да прочетете повече по темата в тази статия:
http://gotvach.bg/n5-85511-%D0%95%D1%82%D0%BE_%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE_%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0_%D0%BD%D0%B5_%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0_%D0%B4%D0%B0_%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5_%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE_%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D0%B1%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B0
Много помага консумацията на сок от червено цвекло. Той регулира както високото, така и ниското кръвно налягане. Вкъщи всяка есен приготвяме квас от червено цвекло - ето рецептата:
https://recepti.gotvach.bg/r-67984-Ферментирало_цвекло_(квас)
Цвеклото е много полезно, консумираме го предимно зимата в най-различни варианти: напитка от ферментирало цвекло (квас), супи, салати и т.н.
Ето няколко рецепти:
http://recepti.gotvach.bg/r-67984-%D0%A4%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%BE_%D1%86%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%BE_(%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%81)
http://recepti.gotvach.bg/r-67742-%D0%9F%D1%83%D1%80%D0%BF%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0_%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0
Ето и статия колко е полезно цвеклото:
http://gotvach.bg/n5-81345-%D0%9A%D0%B2%D0%B0%D1%81_%D0%BE%D1%82_%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE_%D1%86%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%BE_-_%D1%81%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0,_%D0%BA%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%BE_%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE_%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B0
По-добре е да се хапват пъдпъдъчи яйца вместо кокоши!
В сравнение с кокошето в един грам пъдпъдъче яйце се съдържат повече витамини: А - 2,5 пъти, B1 - 2,8 и B2 - 2,2 пъти. Витамин D, се съдържа в пъдпъдъчите яйца в активна форма, той предпазва от развитието на рахит.
В пъдпъдъчите яйца, в сравнение с кокошите се съдържат 5 пъти по-високи нива на фосфор и калий и 4,5 пъти повече желязо.
Ето защо, пъдпъдъчите яйца е полезно да се включват в храната на всички учащи се.
В Япония, например, където дългогодишно и старателно се изследват ползите от пъдпъдъчи яйца, всеки ученик получава безплатно дневно задължително по две яйца на обяд.
Богато е на минерали, калций, натрий, фосфор и желязо, витамини А, В1, В2, никотинова киселина и микроелементи. Ако пъдпъдъчите яйца са с проследен и сигурен произход, могат да се консумират и сурови, защото тогава са най-богати на съставки. Списъкът от полезните влияния на това малко птиче яйце е дълъг, като на първо място компонентите му са известни с антиалергичното си действие, усилват имунната система, помагат на дейността на сърдечносъдовата система, предпазват от високо кръвно, сърдечни проблеми и анемии. Консумацията им помага при язви и диабет, при стабилизирането на нервната система, изчистването на организма от тежки метали и намаляват нивото на холестерина в кръвта. За пъдпъдъчите яйца се твърди още, че имат свойства на афродизиаци и действат като виагра.