Petia

Новак
Моята стенаРецепти16Статии1Съвети2Коментари35Форумни темиПостове във форума21За менИзпрати съобщениеточки545

Купувам сирене "Маноя" както и кашкавал от същата марка, доближава се до истинския вкус. Но също си правя и домашно сирене от истинско краве мляко - купувам го от хора, които гледат крави. 


Едни приятели, които имат съдомиялна от години ни препоръчаха продуктите за съдомиялни от Лидл. За сега сме доволни от тях, а и не са толкова скъпи. Самата съдомиялна я подсушаваме след използването й и я оставяме да за известно време отворена да се проветри и за изсъхне.

И аз бих се възползвала, защото обичам да готвя. Да, има какво да се научи, най-малкото нови идеи съобразени с вкусовете на околните.

Самото растение се отглежда подобно на малините и касиса - като малък храст. Когато достигне зрелостта си да дава плодове, то може да се прави домашен чай, а ако храстите са повече, то може да се прави и сироп или сок - много е полезен и вкусен.

Изпитана рецепта е с черна ряпа. Ряпата се измива и откъм листата се издълбава и се пълни с мед. Когато медът се стопи, се изпива течността - ние го подготвяме вечерта и на сутринта се консумира. Една ряпа я използвам поне два пъти.

И аз съм за София-мел и Топаз-мел. Установихме, че най хубав хляб в нашата хлебопекарна става от София-мел - екстра.

Аз го ползвам за компот или сладко от праскови, както и при сините сливи.

Ефикасна и здравословна рецепта за проблеми с перисталтиката:
Смесват се равни количества сурови семена - сусамово семе, слънчогледово семе и ленено семе. Лененото семе е хубаво са се смели или счука преди използването. Продуктите се съхраняват в хладилник, защото и трита вида семена са маслодайни.
Взема се 1 супена лъжица от сместа със семената и 2-3 супени лъжици овесени ядки. Вечерта се смесват с кисело мляко и на сутринта се закусва с това. По-късно може да се консумира и друга храна.

Копривена чорбичка - много вкусна и полезна, но и панираните връхчета са много вкусни.

Използвам преса за чесън, удобно и бързо. Но за някои ястия чесъна го нарязвам на дребно.

Тарос имам в градината и го суша, но рядко го ползвам, защото не ни допада много като подправка.

Домашните сиропи и нектари са много вкусни и без консерванти. Приготвям от вишни, от бъз, от джанки, от ябълки.

По принцип купувам от готовите гранули или консерви, но понякога купувам пастет и го мажа на филии, които нарязвам после на хапки. Също така купувам свинско месо и го сварявам и правя попарки, понякога купувам и пилешки финери или шайгуни, които също сварявам.

Готвих мусака и ми се стори, че трябва да добавя още малко сол, затова взех солничката да поръся. Обаче - капачката се отвори и цялата се изсипа в тавичката. Успях да изгреба малко, но в соса се намокри. Спасих яденето със захар и картофите също поемат солта - ако се пресоли ядене.