• Татьяна БаловаТатьяна Баловадобави отговор към форумната тема: Коя в любимата ви риба за хапване?преди 9 годиниАз имам особено отношение към рибата. Най-обичам да я ловя, по-малко обичам да я чистя и най-мразя да я пържа. Но определено обичам риба. Ако ми сложат една голяааама маса с всички възможни видове риба, приготвени по всички възможни начини, първо ще посегна към топлопушената есетра. Между пържена пъстърва и пържен сом ще избера пъстървата най-напред, но и от сома няма да се откажа. Панирана бяла риба (сладководна) и панирано филе от бял амур никак не са за пренебрегване.Шаранък с орехова плънка за Никулден е незаменим. Колкото до морските деликатеси, змиорка съм хапвала от консерва преди 100 години и много ми хареса. Веяният паламуд се топи в устата. Леферът на фурна е просто фантазия, а за калкана да не говорим. Между другото един съвет. Веднъж, когато бях наловила 98 уклея, та чак мивката се напълни с рибки, които трябваше да чистя, изобретих бърз и лесен начин за тая работа и оттогава почти всичката не много едра риба я чистя така - срязвам коремчето от аналния отвор към хрилете не с остър нож, а... с ножица! Става бързо и е напълно безопасно. Ножица ползвам, и когато чистя кожата на костура. Ето как: отрязвам главата, остригвам гръбната перка и после с ножицата първо от едната, а после и от другата страна на въпросната перка плътно-плътно до нея внимателно кръцкам кожата от главата към опашката. Одирането след това е абсолютно безпроблемно.
    Но да продължим: сьомга, кета, чига при всички случаи са по-добри от скумрия. Аз скумрия направо не понасям, освен ако не е топлопушена и в малки количества. Хубава рибка е барбуната, но черноморската е малко дребна, а средиземноморската, ако изобщо я има, е замразена. Супер сандвичи стават с аншоа, но вече не виждам да я продават в големи тенекии просто осолена и добре узряла. Пробутват ни я само в някакви малки бурканчета, на филенца и на такава цена, на каквато по едно време беше черният хайвер. Мерси!Изобщо темата "Риба" може да се обсъжда дни наред, затова спирам дотук. Да не досаждам.