• Татьяна БаловаТатьяна Баловадобави отговор към форумната тема: Хитринките в кухнятапреди 9 години, преди 9 годиниЕто някои правила, които съм си написала в собствената готварска книжчица.
    Правило № 1.
    Ако не сте в настроение, не се захващайте с нищо, камо ли с готвене. Манджата ще стане досущ като настроението ви. Гответе, само ако това ви доставя удоволствие!

    Правило № 2.
    Не гответе от днес за до края на седмицата. Вие ще ядете ли в събота нещо, което е сготвено още миналия понеделник?

    Правило № 3.
    Не гответе в големи съдове.

    Правило № 4.
    Покрай готвенето не се занимавайте с нищо друго, което да поглъща вниманието ви изцяло и задълго. Е, това обяснява произхода на думата “загоритенджера”.

    Правило № 5.
    Когато експериментирате, все пак се придържайте към основните изисквания на рецептата. Задължителните неща са: основните продукти, начинът им на обработка и последователността на приготвяне. А незадължителните: допълнителните продукти, количествата, начинът на сервиране, видовете подправки. Моята баба казваше: когато сипваш сол и оцет, хубавичко си отваряй очите. Когато сипваш захар и масло, можеш и да си ги позатвориш.

    Правило № 6.
    Ако не сте заможни, използвайте тенджера под налягане. Тя пести време и ток.
    Ако сте заможни, използвайте глинено гърне. В него ястията стават като в тенджерата под налягане, само че много бавно и срещу солидна сметка от “Електроснабдяване”.

    Правило № 7.
    Не си купувайте евтини продукти, за да замените с тях вкусните скъпи. По-добре си купете по-малко, но качествено. Не заменяйте маслото с маргарин или олио. Подобна замяна прилича на това да замените тиквата с картофи, доматите – с чушки, ягодите – с бонбони, захарта – със сол.

    А сега хитринките:
    За да не загори млякото, варете го на водна баня.
    За да запазите по-дълго по-голямо количество прясно мляко, бутилирайте го в стъклени бирени бутилки, затворете го съз затварачката с бирени капачки и го стерилизирайте в дълбока тенджера за 1 час. Така ще стои в хладилника дни наред.
    За да измиете лесно въпросните бутилки след като употребите млякото, изсипете в тях утайката от кафеника, добавете няколко капки веро и малко гореща вода и разтръскайте енергично. После просто изплакнете с топла вода.
    За да не се спукат яйцата при варене (освен за Великден, защото на тях им предстои боядисване), пробийте с игла малка дупчица откъм тъпата им страна. Така въздухът в тях, който всъщност при варенето се разширява и ги пука, ще има откъде да излезе.
    Ако ще стерилизирате буркани в метален съд (тенджера или казан) на дъното сложете някаква изолация - дебел парцал или дървена подходяща скаричка. Така стъклото ще се поотдалечи от горещото дъно и няма да има изненади с плуващи плодове и стъкла в казана.
    Бакпулвер се прави от равни части сода и лимонтозу.
    Ако нямате газирана вода, с която да напръскате баницата преди печене, разтворете малко лимонтозу в чашата с вода, после добавете малко сода. Правете го над мивката, защото шупва изведнъж, но пък ето ви я газираната вода!Апропо, в училище имах тройка по химия, но каквото научих, ми върши работа.По физика също имах тройка, обаче знам, че яйцата се сваряват за различно време на различна надморска височина. Аз например ги обичам с много мекичък в средата жълтък. На 600 метра (София е на 500) надморска височина това става за 6 минути от момента на завирането им. На морето обаче ще трябват около 4-5 минути. А на Мусала ще трябва да ги варите поне 20 минути. И за да не си мислите, че по всичко имам само тройки, ще кажа (колко съм скромна!), че дипломата ми за средно образование е 5,57, а за висше - малко над 5.
    Колкото до мерките и теглилките (колко супени лъжици захар са 40 грама например), ще си поговорим, ако има такава форумна тема или друг път.