Пламенова Кристин
Пламенова Кристин
Помощник Готвач

Моите форумни теми

Пламенова КристинКак да измерваме грамажа на продуктите?
Ето малко помощ за начинаещите при измерването на грамажи за рецептите - в ГРАМОВЕ Продукт Чаена чаша Кафена чаша Супена лъжица Чаена лъжица Сол 200 120 10 5 Ориз 200 120 10 5 Захар (на пясък) 200 120 10 - Грис 180 90 8 5 Нишесте 100 60 8 5 Брашно 130 60 8 5 Растително масло 180 (мл) 110 (мл) 10 (мл) 5 (мл) Прясно мляко 200 (мл) 120 (мл) 10 (мл) 5 (мл) Оцет 200 (мл) 120 (мл) 10 (мл) 5 (мл) Пудра захар 180 110 8 5 Орехови ядки (смлени) 120 70 6 5 Галета 150 90 8 5 Червен пипер - - 10 5 Ако се сещате за други, допълвайте.
Пламенова КристинС какво да заменим яйцата в рецептите?
Предлагам тук да пише всеки, който знае с какво не животинско може да заменим яйцата в различните рецепти. Ето няколко примера: -пюриран банан - 1/4 чаена чаша гладко бананово пюре е 1 яйце (за приготвянето на палачинки, мъфини); -1/4 чаена чаша картофено пюре е 1 яйце (козунак, хляб); -соево брашно - 1 пълна супена лъжица с връх + 1 супена лъжица вода е 1 яйце(сладки, бисквити, блатове).
Пламенова КристинЕто как да си направим мляко от кашу
Млякото от кашу е супер заместител на животинското мляко. Вкусът е мек и приятен и може да използва при приготвянето на различни рецепти. Прави се много бързо и лесно. Нужни са ни само кашу, вода и блендер. Ето как се прави: 1 чаша сурово кашу се оставя вечерта да се накисне във вода. На сутринта - примерно след 5 часа(целта е да е омекнало) кашуто се изсипва в блендера(без водата, в която се е киснало), а към него се добавя нова вода 4:1. След като добре го пасираме, го прецеждаме и е готово. По желание може да му се сложи малко мед, или да го добавите към сутрешното кафе :y:
Пламенова КристинВегетариански храни, които вървят с червено вино?
Може ли да ми дадете идеи за вегетариански храни, които си отиват с червено вино. За предпочитане е да са без пържене - диетични, но и засищащи. Ако има такова животно... :x:
Пламенова КристинКак да поправим пресолена манджа?
Как се справяте с този проблем? За супа ми казаха, че може да се сложи нарязан картоф и да се вари няколко минути, тъй като поема солта. Аз по принцип доливам вода :blush: А веднъж толкова бях пресолила 1 ориз, че трябваше да се яде с 1 тонкисело мляко... Тъй като явно често ми се случва, е добре да получа някой и друг съвет
Пламенова КристинИдея за веган шоколад.
Ето една идея как да си направим веган течен шоколад. Става много лесно и бързо. Трябват ни само сусамов тахан, течен мед и брашно от рожков. Смесваме ги в съотношение 1:1:1 и е готово. Съотношенията може да променяте според вкуса. За мен така е най-вкусно. Може да използвате в различни рецепти. Ще се радвам да чуя и други предложения.
Пламенова КристинЯстия с патладжан
Как приготвяте патладжаните и по какви критерии ги избирате в магазина? Какви са любимите ви рецепти?
Пламенова КристинБелене на тиквички
След белене на тиквички по ръцете ми остават някакви зелени мъхчета и кожата се изсушава. Падат след няколко миенета. Вие как се справяте? Има ли шанс да се почисти от раз? И от какво всъщност се получава?
Пламенова КристинКакъв ориз използвате в кухнята?
Какъв ориз използвате в кухнята? Има ли значение вида за различните ястия?
Пламенова КристинВредни храни
Кои са вредните храни, без които не можете? Аз не мога да откажа чипса. Дори мисля, че съм пристрастена, защото понякога нищо освен чипс, не може да засити глада ми.
Пламенова КристинВеганска кухня
Ако позволите, бих предложила да се направи раздел/секция (или както там се води )във форума за вегетарианска и/или веганска кухня(най-вече). Тъй като много хора в последно време избират този начин на живот, ще е интересно да научим с какво заменят храните, които повечето смятат за незаменими. И други допълнителни неща за начина им на живот, хранене и причините, които са ги довели до този избор. За самите тях също би било улеснение и би било полезно да намират нови идеи в сайта, събрани на едно място, тъй като в България не е много лесно да си веган (осъзнах го по време на пости).
Пламенова КристинСпорт и изгаряне на калории
Как изгаряте приетите калории след тези вкусотии, които приготвяте?
Пламенова КристинДомашен хляб
Имате ли машина за хляб? Коя е любимата ви рецепта? Или държите всичко да си правите сами?
Пламенова КристинЛюбима рецепта за мъфини?
Каква ви е любимата рецепта за мъфини? :blush:
Пламенова КристинСоеви шницели
Някой пробвал ли е да направи соеви шницели? Аз опитах два пъти - единият път станаха ужасно сухи, а втория - пълни с вода и жилави. Със соевата кайма нещата ми се получават супер, но на това чудо, не можах да му хвана цаката. Някой знае ли каква е тайната?
Пламенова КристинКак да печем във фурната
Има ли значение дали печем в предварително загрята фурна или не? Какви са тънкостите при печенето? Аз само баницата я пека първо на долен реотан, после на двата. Всичко друго пека в загрята фурна и вече, ако нещо има за доизпичане давам съответно или на горен, или на долен
Пламенова КристинТема за КЗП
Обръщали ли сте се досега към Комисията за защита на потребителите? Имаше ли ефект?
Пламенова КристинХладилници за бездомници
Наскоро разбрах, че в някои от градовете са сложили хладилници, откъдето хората в нужда могат да вземат храна, а доброволци да носят такава. Ето още една идея за това какво може да направим с излишната храна. А защо не и да им наготвим от добра воля. Виждали ли сте такива хладилници във вашия град? Ето и малко информация: http://trafficnews.bg/news.php?id=26199 - статията е от половин година... На друго място прочетох, че хладилниците са 28, но не знам в кои градове.