Смокините са стравнително лесен за белене плод. Най-добре това да става, когато са узрели и пресни.
След като се измият внимателно, беленето на смокини става по следния начин:
Плодът се прихваща по удобен за вас начин. С другата ръка се отчупва дръжката (ако има такава). Ципата се изтегля плавно към върха на плода, като така се отстранява.
След това се хваща друга част от ципата отново от страната на дръжката. Пак се изтегля по същия начин.
Плодът се поставя в съд и се продължава със следващия. След няколко опита се придобива сръчност и процесът по белене на смокиня става елементарен.
Може и да се импровизира. С малко търпение се получават идеално цели и добре изчистени смокини.
Има и вариант, при който отстраняваме само частта покрай дръжката. Така по фината и полезна част остава за консумация.
Виждал съм и малки сушени смокини, които са обелени, но имат дръжки. За да се получи този ефект, може да се използва инструмент. Ципата се прихваща точно под дръжката и пак се изтегля към върха на плода.
Ципите на смокините са полезни и вкусни и се отстраняват само ако го изисква рецептата. Изчистените смокини могат да се използват веднага.
Тях, както и небелените смокини може да използвате в апетитни рецепти за сладкиши със смокини, сладко от смокини или други десерти със смокини.
Коментари