Gotvach.bg»Съвети»Как се запържва лук?

Как се запържва лук?

Как се запържва лук?

Лукът се запържва лесно и бързо.

Първо, трябва да го нарежем. Това става внимателно върху дъска за рязане, като сами преценявате спрямо нуждите на рецептата в каква форма да нарежете парчетата лук - на кубчета, на полумесеци и т.н.

След това намираме подходяща тенджерка или тиган. Приготвяме си и лъжица или палка за разбъркване. За да не ви люти лукът, докато го кълцате, поставете чаша студена вода пред вас на работния плот.

Поставяме съд за пържене на котлона. Сипваме олио или друга мазнина. Включваме котлона. Когато загрее, добавяме лука. Разбъркваме с дървена лъжица, докато омекне и придобие лек загар по крайчетата на парчета. При нужда котлонът се намалява.

Щипка сол в началото на запържване на лука ще помогне водата от зеленчука да излезе по-бързо. След малко е готов. Изключваме котлона и го снемаме.

Допълнителни съвети при запържване на лук

По време на пърженето може да добавим и малко вода. Така омеква по-бързо.

Готовият лук става прозрачен или придобива златист цвят.

Използва се веднага - не се оставя да престоява или да се съхрани за следващ ден.

Лука е много популярен в българската кухня. Често се използва след запръжка. Добавя се в ястия или като гарнитура.

С масло пърженият лук става още по вкусно.

Към пържен лук може да добавите всякакви подправки - зависи от рецептата.

Страхотният аромат и вкус на запържения лук подобряват ястията. Мазнината го прави още по-полезен.

Може и да импровизираме.

Всякакъв съд за пържене е подходящ - без емайлираните, в които пърженето се избягва.

Ако сме фенове на здравословното хранене използваме по-ниска степен на котлона при пържене на лук.

А за да сме ви още по-полезни, ви предлагаме и апетитни рецепти за:

- паниран лук;

- лучена супа;

- пълнен лук.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати