Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Майсторски сачове за руйни вина

Майсторски сачове за руйни вина

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Зимен сач

За да си приготвите сач в домашни условия, първо трябва да се снабдите със самия сач. Вече може да се намери във всеки магазин.

Зимните сачове са предимно местни и вървят ръка за ръка с червеното вино.

Пилешки късчета със зеленчуци на сач

Необходими продукти:

500 гр. пилешко филе, 3 зелени чушки, 3 глави лук, 3 моркова, 1-2 домата, сол, мазнина, вода за задушаване

Начин на приготвяне:

Сач с меса

Сачът се загрява предварително на котлон или жарава. Дъното му се покрива с тънък слой мазнина. Месото се нарязва на кубчета, а чушките се изтърбушват и се нарязват на колелца. Морковите се почистват и се нарязват на дълги пръчици. Главите лук се обелват и се нарязват на филийки, а доматите се обелват и се нарязват на ладии. Пилешките късчета се запържват леко от двете страни, слага се и сол. Едно по едно се слагат останалите продукти. Ястието може да се поръси с 1/2ч.ч. вода, за да се задуши леко. Когато месото е готово, сачът се оттегля настрани. Съдът се поставя върху специална поставка на масата, за да може всеки сам да си взема от ястието.

Агнешки сач

Необходими продукти:

200 гр. агнешки бут, 100 мл. агнешки бульон, 4 гъби, 2 домата, 2 червени печени чушки, 1 глава лук, по 2-3 клонки целина, магданоз и джоджен, по щипка сол и черен пипер, 3 с. л. олио

Начин на приготвяне:

Месото се нарязва на малки късчета. Те се посоляват, подправят се с черен пипер и се запържва в нагорещен тиган. Лукът, гъбите и доматите се нарязват на дребно и когато месото се зачерви, последователно се прибавят към него. Слагат се нарязаните на ситно червени чушки, целина, магданоз и джоджен, подправя се със сол и се налива агнешкият бульон. Оставя се да покъкри малко. Готовото ястие се пренася в нагорещен сач и се оставя на котлона или жаравата за няколко минути. Сервира се в него.

Сач по родопски

Необходими продукти:

2-3 кг. месо (по възможност различно), 0.5 кг. гъби, 0.4 кг. чушки (зелени и червени), 0.3-0.5 кг лук, 2-3 домата, подправки (по ваш вкус)

Начин на приготвяне:

Месото може да се сложи нарязано или на цели пържоли, по избор. Сача се загрява и в него се слага месото. След като е готово, се добавят лука и чушките. Първата партида се премества в друг съд и в него се слагат гъбите. Запържват се добре и месото, с лука и чушките, се слагат отново с тях в сача.

Комитски сач

Сач с пилешко

Необходими продукти:

100 гр. свинско, 80 гр. телешко, 120 гр. пилешко, 30 гр. бекон, 2 глави кромид лук, 1 чушка, 1 гъба, 1/2 домат, 30 гр. настърган кашкавал, вегета, черен пипер, риган, босилек, чубрица, магданоз

Начин на приготвяне:

Месата се режат на хапки. Телешкото се запържва и последователно към него се прибавят и другите меса - първо свинското, а после и пилешкото. След като се запържат и те, към ястието се прибавят чушките и гъбите, нарязани на ситно. Малко след това се прибавя и нарязаният лук. След като всичко се запържи до златисто, се добавят доматите и беконът. Накрая ястието се поръсва с подправките. Разбърква се поръсва и с настъргания кашкавал. Сачът се запича във фурната за 5 минути.

Сач с пилешко и свинско

Необходими продукти:

500 гр. свинско месо, 500 гр. пилешко месо, 2 чушки, 2 моркова, 2 кисели краставички, 100 гр. гъби, 2 глави кромид лук, 1 тиквичка, 250 гр. доматено пюре;

За маринатата: 2 щипки розмарин, 5 скилидки чесън, 100 гр. соев сос, олио

Начин на приготвяне:

Нарязваме месото на кубчета и ги слагаме в марината за 4 часа. Върху загрятия сач се запържва свинското месо, след което го изваждаме и слагаме пилешкото и зеленчуците, нарязани на ивици, след това и доматеното пюре. Когато зеленчуците омекнат, връщаме обратно свинското месо, изчакваме 5-6 мин. и сервираме.

Приятен апетит и нека виното да се лее!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
52
46
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Хахаха
Хахаха
Като са месТни от кои места са, не пишете?Аз Обичам меСни, не месТни!Искам да си ги правя у нас.Пише,че сач може да се купи от всеки магазин, ми аз питах в Авточасти, в Мебелни питах, в Хранителни питах,в парфюмерийни питах, по МОЛовете питах, питах във "всеки магазин", но нямаше,брех да му се не види!
16.09.2013 18:22
4
9
1
Покажи всички подкоментари