За да си приготвите сач в домашни условия, първо трябва да се снабдите със самия сач. Вече може да се намери във всеки магазин.
Зимните сачове са предимно местни и вървят ръка за ръка с червеното вино.
Пилешки късчета със зеленчуци на сач
Необходими продукти:
500 гр. пилешко филе, 3 зелени чушки, 3 глави лук, 3 моркова, 1-2 домата, сол, мазнина, вода за задушаване
Начин на приготвяне:
Сачът се загрява предварително на котлон или жарава. Дъното му се покрива с тънък слой мазнина. Месото се нарязва на кубчета, а чушките се изтърбушват и се нарязват на колелца. Морковите се почистват и се нарязват на дълги пръчици. Главите лук се обелват и се нарязват на филийки, а доматите се обелват и се нарязват на ладии. Пилешките късчета се запържват леко от двете страни, слага се и сол. Едно по едно се слагат останалите продукти. Ястието може да се поръси с 1/2ч.ч. вода, за да се задуши леко. Когато месото е готово, сачът се оттегля настрани. Съдът се поставя върху специална поставка на масата, за да може всеки сам да си взема от ястието.
Агнешки сач
Необходими продукти:
200 гр. агнешки бут, 100 мл. агнешки бульон, 4 гъби, 2 домата, 2 червени печени чушки, 1 глава лук, по 2-3 клонки целина, магданоз и джоджен, по щипка сол и черен пипер, 3 с. л. олио
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на малки късчета. Те се посоляват, подправят се с черен пипер и се запържва в нагорещен тиган. Лукът, гъбите и доматите се нарязват на дребно и когато месото се зачерви, последователно се прибавят към него. Слагат се нарязаните на ситно червени чушки, целина, магданоз и джоджен, подправя се със сол и се налива агнешкият бульон. Оставя се да покъкри малко. Готовото ястие се пренася в нагорещен сач и се оставя на котлона или жаравата за няколко минути. Сервира се в него.
Сач по родопски
Необходими продукти:
2-3 кг. месо (по възможност различно), 0.5 кг. гъби, 0.4 кг. чушки (зелени и червени), 0.3-0.5 кг лук, 2-3 домата, подправки (по ваш вкус)
Начин на приготвяне:
Месото може да се сложи нарязано или на цели пържоли, по избор. Сача се загрява и в него се слага месото. След като е готово, се добавят лука и чушките. Първата партида се премества в друг съд и в него се слагат гъбите. Запържват се добре и месото, с лука и чушките, се слагат отново с тях в сача.
Комитски сач
Необходими продукти:
100 гр. свинско, 80 гр. телешко, 120 гр. пилешко, 30 гр. бекон, 2 глави кромид лук, 1 чушка, 1 гъба, 1/2 домат, 30 гр. настърган кашкавал, вегета, черен пипер, риган, босилек, чубрица, магданоз
Начин на приготвяне:
Месата се режат на хапки. Телешкото се запържва и последователно към него се прибавят и другите меса - първо свинското, а после и пилешкото. След като се запържат и те, към ястието се прибавят чушките и гъбите, нарязани на ситно. Малко след това се прибавя и нарязаният лук. След като всичко се запържи до златисто, се добавят доматите и беконът. Накрая ястието се поръсва с подправките. Разбърква се поръсва и с настъргания кашкавал. Сачът се запича във фурната за 5 минути.
Сач с пилешко и свинско
Необходими продукти:
500 гр. свинско месо, 500 гр. пилешко месо, 2 чушки, 2 моркова, 2 кисели краставички, 100 гр. гъби, 2 глави кромид лук, 1 тиквичка, 250 гр. доматено пюре;
За маринатата: 2 щипки розмарин, 5 скилидки чесън, 100 гр. соев сос, олио
Начин на приготвяне:
Нарязваме месото на кубчета и ги слагаме в марината за 4 часа. Върху загрятия сач се запържва свинското месо, след което го изваждаме и слагаме пилешкото и зеленчуците, нарязани на ивици, след това и доматеното пюре. Когато зеленчуците омекнат, връщаме обратно свинското месо, изчакваме 5-6 мин. и сервираме.
Приятен апетит и нека виното да се лее!
Коментари