Хрянът е изключително полезен за нашето здраве. За неговите ползи се знае от незапомнени времена. Хрянът много помага при ревматизъм. Може да се приема като се хапва или да се използва корена от хрян.
Състав на хряна
В корените на хряна има голямо количество минерали като натрий, желязо, калий, магнезий, калций, фосфор, хлор, сяра и др. Съдържа също витамини като А, В1, В2, РР, също и солидно количество витамин С. Също така в хряна се съдържа и гликозид, сипигрин, които при разцепване се превръщат в синапено семе. В хряна се произвежда голямо количество летливи продукти, за това когато сложите хрян до плодове, сирене, яйца и дори месо, те остават пресни и свежи за дълго време.
Събиране на хрян
Хрянът е многогодишно растение, но корените му са двугодишни и те имат най-добър вкус. Бере се в края на октомври и началото на ноември. Ако се бере по-късно, корените му стават много крехки. Годишните корени се заделят за засаждане. Някои части на корена могат да бъдат оставени в земята. Трябва да са добре увити, за да не замръзнат. Може да се покрият със слама например. Така покрити, корените хрян издържат цяла зима.
Съхранение на хрян
Хрянът е подходящ за съхранение, ако в корените му няма гниене, вдлъбнатини и пукнатини. Трябва хубаво да се почисти от пръстта, върховете им трябва да се отстранят и може да се съхраняват в мазето, сложени в кутии с пясък или върху пода на мазето може да сложите пясък и да ги наредите. Трябва да се съхраняват на тъмно, защото много бързо губят влага и изсъхват във въздуха.
Сушене на хрян
За да изсушим корен от хрян, първо трябва да го изчистим от пръстта, след което да го измием много добре и да го обелим. След това се настъргва на едро ренде. След това се слага в тава и се суши на слаб огън. Суши се при температура от 40 до 45 градуса за 2-3 часа. Листата от хрян се сушат по подобен начин. Трябва да са без видими повреди, хубаво трябва да се измият. Важно е обаче правилно да ги изсушите. След като ги измиете, махнете дръжките и ги окачете някъде, за да може влагата да изчезне напълно. Листата се режат на ситно и се разпределят равномерно върху хартия за печене. Сушат се на същата температура като корените. Разликата е, че листата могат да бъдат изсушени и на открито. Ако времето е хубаво, може да ги сложите на сянка, под навес върху вестник и да ги сушите в продължение на 12 часа. Когато са напълно изсъхнали се прехвърлят в стъклен съд, в който се съхраняват. Хубаво изсушеният корен от хрян, може лесно да се смели с кафемелачка. След това, смленият хрян се слага в стъклени съдове и се държи на хладно място.
Използване на сушен хрян
- Ако добавите 1 с.л. смлян прах от хрян в някаква саламура, тя няма да стане мътна и в нея няма да се появи мухъл;
- Ако имате отворен буркан или консерва във вашият хладилник, ако добавите от хряна на прах вътре, по тях няма да се образува мухъл;
- Всички начини за използване важат и за листата и за корените;
- Може да добавяте сух хрян на прах в някои сосове. Вкусът е необичаен, но за сметка на това вкусен.
Коментари