Тиквичките са много вкусни и полезни зеленчуци и има много начини за тяхното приготвяне. Ако искате да си ги консервирате за зимата, сега ще ви кажем как става това.
В тиквичките има малко количество калории, а също така и голямо количество витамини и минерали. По принцип през зимата също може да си купите тиквички, но пък всички зеленчуци, които се отглеждат в подходящия за тях сезон, значително се различават по вкус и съдържание на хранителни вещества, отколкото ако се отглеждат през зимата.
Има два начина за консервиране на зеленчуци, включително и на тиквичките - сушене и замразяване. В този съвет ще говорим по-конкретно за това как да си изсушите тиквички за зимата.
Обработка на тиквичките преди сушене
Преди да изсушите тиквичките, трябва хубаво да бъдат измити със сапун и да им премахнете краищата от двете страни. Трябва да се използват млади тиквички, където семената не са се появили все още. Тези тиквички не е необходимо да се белят, защото са много нежни и крехки. Ако все пак решите да използвате по-стари тиквички, то тогава трябва да махнете грубата кожа, след което отрежете тиквичката на две и да махнете семената. Най-лесно това става с помощта на лъжица.
Следващото, което трябва да направите, е да решите как искате да нарежете тиквичките. Това зависи как ще готвите тиквичките, след като ги изсушите. Малките тиквички може да нарежете на филийки с дебелина 1 см, а по-големите могат да бъдат нарязани на кубчета или големи ивици.
Има домакини, които предварително бланшират кръгчетата тиквички във вряща вода за 1-2 минути, преди да ги изсушат. След като са бланширани, се поставят в студена вода с лед.
След това се поставят върху хартиени кърпи да изсъхнат. Другият начин е да оставите нарязаните тиквички посолени в гевгир да се отцедят, след което да ги сложите върху хартия да се подсушат. Може да не ги обработвате предварително, а направо да ги изсушите. А ето и три начина как това може да стане:
1. Сушене на тиквички на слънце
Сушенето на тиквичките на слънце е най-дългият процес на сушене на тиквички, който продължава от 2 до 3 седмици. Тиквичките, които сте нарязали, се слагат върху решетки или сита в един слой, като трябва да ги сложите на разстояние една от друга. Решетките или ситата се слагат на слънце и се изчаква да изсъхнат напълно. Трябва да обръщате тиквичките, за да може да изсъхнат от всички страни. Не трябва да сушите тиквичките върху хартия за печене или палети, защото циркулирането на въздух от долната страна ще бъде нарушено, което значи, че тиквичките вместо да изсъхнат, ще изгният. Ако нямате сито или решетки, може да нанижете тиквичките на въдица или дебела нишка и да ги закачите някъде в помещение, което се проветрява.
2. Сушене на тиквички във фурната
Когато решите да сушите тиквичките във фурната, трябва да сложите нарязаните тиквички в тава с хартия за печене. Трябва да оставите разстояние между всяка тиквичка. Фурната трябва да бъде загрята между 45 и 50 °C, след това се слагат тиквичките. За да може влагата да излиза от фурната, тя трябва да остане леко отворена. Трябва да обръщате тиквичките от време на време. Хартията за печене трябва да се премести, така че далечните парчета трябва да са по-близо до вратата на фурната, а близките да са по-надалеч. Времето за сушене във фурната е между 8 и 10 часа.
3. В електрическа сушилня
Методът на сушене в тази сушилня прилича на този във фурната. Разликата е, че вместо решетки за печене, се използват просто решетки и вместо фурна се използва електрическа сушилня. Ако имате такава, трябва да я загреете до 50 °C, а решетките с тиквичките трябва да са подредени на няколко реда. За да може равномерно да изсушите всички тиквички, на всеки час и тридесет минути решетките трябва да се пренареждат. Времето за сушене в този уред е от 7 до 10 часа.
А за да се насладите максимално на вкуса на тиквичките, изберете си нещо вкусно за готвене тази вечер. Ето и нашите предложения:
Коментари