Киселото мляко е един от многото поводи за българска гордост, защото се прави от векове в България. Вкусът му е леко кисел. Получава се в следствие на млечнокисела ферментация. По принцип кисело мляко се прави във всички страни на Балканския полуостров, но също и в доста други страни по света, защото притежава много добри вкусови, диетични и лечебни свойства.
Има два основни микроорганизма, които влизат във ферментирането на млякото - Лактобацилус и Стрептококус термофилус (Streptococcus thermophilus). Ако киселото мляко стои няколко дни на стайна температура, а не в хладилника, то вкисва, защото ферментацията продължава и вкусът му става изключително неприятен и кисел.
Състав и хранителни свойства на киселото мляко
Химичният състав на млякото и всички промени, настъпили под въздействието на млечнокиселите бактерии, играят роля при определянето на неговата хранителната стойност. По своя състав киселото мляко прилича на прясното мляко.
Това е така заради въздействието на двете бактерии, участващи във ферментационния процес на млякото. Но в доста отношения се различава по състав от прясното мляко. Хранителната стойност на млякото се определя по съдържащите се в него хранителни вещества и дали тези вещества ще могат да се усвоят от организма.
Киселото мляко е с по-голяма хранителна стойност от прясното. Съдържащата се млечна захар в киселото мляко се понижава до 20-30 %. Останалата захар е средство за набавяне на енергия.
В киселото мляко има богато съдържание на калций. Калцият поддържа нашето сърце здраво. Помага и за правилната функция на нервната система.
В киселото мляко се съдържа още:
- Калории- 52;
- Мазнини- 2 г;
- Холестерол- 1 г;
- Въглехидрати- 5 г;
- Захар- 5 г;
- Протеини- 4 г;
Ползи от киселото мляко
- Помага за нормалната функция на имунната система;
- Подобрява здравината на костите;
- Лесно усвоимо е от организма;
- Съдържа в себе си добри бактерии - пробиотици;
- Помага в борбата с високото кръвно налягане;
- Съдържа голямо количество витамини;
- Има ползи за кожата;
- Намалява симптомите, породени от алергия;
- Предпазва и намалява риска от настинки;
- Помага за по-доброто здраве на червата;
- Помага за избелване на зъбите;
- Съдържа в себе си съставки, които помагат в борбата с рака;
- Участва в изграждането на мускулите и съдържа необходимите за това протеини;
- Помага в борбата с килограмите;
Освен всичко изброено, киселото мляко съдържа калий- 155 мг, калций- 121 мг, магнезий- 12 мг, мед- 0,01 мг, натрий- 46 мг, селен- 2,20 мг, флуроид- 12 мг, фосфор- 95 мг, цинк- 0,59 мг. Витамините, съдържащи се в млякото са: Витамин А- 99IU, вит. В1- 0,03 мг, вит. В2- 0,14 мг, вит. В3- 0,08 мг, вит. В4- 15,20 мг, вит. В5- 0,49 мг, вит. В6- 0,03 мг, вит. В12- 0,37 мг, вит. С-0, 08 мг, вит. D- 2 IU, вит. Е- 0,06 мг, вит. К1- 0,20мкг.
Хапнете нещо апетитно с кисело мляко. На помощ идват нашите предложения за:
Коментари