Gotvach.bg»Съвети»Как се варят гъши яйца?

Как се варят гъши яйца?

Как се варят гъши яйца?

Както кокошите, пъдпъдъчите яйца и другите видове яйца, така и гъшите яйца имат специфичен начин за приготвяне. Те трябва да се варят най-малко 15 минути. А ето и кои стъпки трябва да следвате, за да имате перфектно сготвени гъши яйца.

1. Първото нещо, както при всички други храни, които ще готвите, е да измиете гъшите яйца много добре;

2. След това трябва да ги сложите в тенджера и да добавите вода, колкото да покрие всички яйца;

3. От момента, в който гъшите яйцата почнат да се варят, се засичат 15 минути, като температурата трябва да не е нито много висока, нито много ниска.

Ако яйцата, с които разполагате, са пресни, те се готвят 5 минути повече от тези, които са стояли дълго време в хладилника. Ако искате гъшите яйца да не са твърдо сварени, а по-меки, то те трябва да се готвят 5-10 мин след завирането на водата.

Времето, за което се варят пресните гъши яйца - тоест току-що снесени, е 25 минути, а тези престояли в хладилника - 20 минути.

Гъшите яйца са 3 пъти по-големи от кокошите яйца, което значи, че има опасност от заразяване със салмонелоза заради начина на живот и хранене на гъските и за това времето за готвене ще е много по-дълго.

- Черупките на яйцата трябва много старателно да се измият. Също така е важно гъшите яйца трябва да са с правилна кръгла форма, без да има деформации по тях;

- Слага се вода в тенджера или тиган, слага се сол, за да се предотврати напукването на черупките на яйцата, след това се слагат яйцата плътно едно до друго. Оставя се да заври, котлонът се намалява и се вари 20 минути, ако изваждате яйцата от хладилника, времето трябва да се увеличи на 25 минути;

- След това се махат от котлона, изцеждат се и се заливат с много студена вода. Така се оставят да престоят 25 минути. Ако се налага, може да повторите процеса със студената вода, което ще позволи на яйцата да се охладят по-бързо;

- Сварените вече гъши яйца са много вкусни и ароматни. Ако обаче миришат лошо, това значи, че са били съхранявани неправилно и не трябва да се консумират. Важно е да се отбележи, че колкото са по-пресни яйцата, толкова са по-вкусни.

Важни допълнения при варене на гъши яйца

- Гъшите яйца не се препоръчват сурови или меко сварени;

- Този вид яйца могат и да се пекат, но са по-подходящи за добавяне към салати с яйца, вече сварени, за направата на майонеза.

- С гъши яйца може да приготвите същите ястия, както и с кокошите яйца, само трябва да се внимава с количеството. От тях ще ви трябва по-малко количество;

- Не бива да съхранявате гъши яйца за повече от седмица в хладилника.

- За деца консумацията на гъши яйца е забранена. Ако имате каквито и да е алергии, също трябва да избягвате гъши яйца.

А ето още няколко вкусни идеи, в които може да вложите гъши яйца:

- фритата;

- поширани яйца;

- пълнени яйца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати