Има повече от сто вида ядливи гъби. Всеки един от тях притежава уникален вкус и аромат, които придават на ястия, супи, яхнии и салати приятен и изискан вкус. Те са богати на протеини, като количеството в тях е по-високо от това дори на месото.
Освен това в тях се съдържат фибри, въглехидрати, аминокиселини, мастни киселини, етерични масла, както и бета глюкани, които според учените са изключително важни за имунната система.
Гъбите не изискват продължителна и сложна кулинарна обработка. С приготвянето на гъби, печени на фурна може да се справи и начинаещ готвач, който няма никакъв практически опит в кухнята.
Времето за печене на гъби варира от около 20-35 минути, в зависимост от големината им, както и от това колко влага са поели преди самия процес на печене. Гъбите се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна до покафеняване.
Лесно ще намерите десетки рецепти с гъби. И докато за по-опитните готвачи дори приготвянето на задушени гъби по овчарски може да бъде голямо предизвикателство, то по-опитните в кухнята без проблеми ще приготвят сьомга с гъби на фурна или гъби кладница със сметанов сос.
Коментари