Gotvach.bg»Съвети»Как се прави малиново вино?

Как се прави малиново вино?

Как се прави малиново вино?

Сигурно знаете, че малините зреят през месеците юни и юли. Те са много вкусни и ухаят много добре. Освен своите вкусови качества малините имат и много ползи.

А най-хубавото е, че от тях можем да си направим хубаво малиново вино. За тази цел са ни нужни вкусни малини, вода, захар и... малко майсторлък. Сега ще ви дадем няколко рецепти, с които ще можете да си приготвите вино от малини в домашни условия.

Рецепти за малиново вино

Рецепта 1

Необходими продукти: 1 кг малини, 500 г захар и 1 л вода.

Начин на приготвяне: Както са неизмити, малините се слагат в 3-литров буркан и се смачкват на пюре. Слагат се 300 грама захар и 700 мл вода. Разбърква се хубаво, за да може да се разтвори захарта. В буркана се поставя единия край на малка тръба /прави се заради въглеродния двуокис/. Бурканът се затваря с капачка, на която е направена дупка за тръбата. Бурканът се слага на тъмно място да престои на стайна температура за 10 дни. След като това време изтече, течността се прецежда през тензух.

Към сока от малини, който сме изцедили, се добавят 100 г захар, която е предварително разтворена в 300 мл вода. Бурканът отново се затваря със същата капачка и престоява още 3 дни. След това се добавят още 100 г захар, които са разтворени във вода. Оставя се за 10 дни да престои отново и да ферментира. След като тези дни минат, ферментацията трябва напълно да се прекрати, като това става по-сигурно, когато добавим 200 мл водка. Готовото вино се слага в бутилки и се затваря добре.

Рецепта 2

Продукти 5 кг малини, 3 кг захар, 5 литра вода.

Начин на приготвяне: По същия начин като в първата рецепта, неизмитите малини се слагат в подходящ буркан и се смачкват на пюре. От захарта и водата се прави захарен сироп. Когато се охлади, този сироп се слага в буркана при малините. Бърка се добре и буркана се затваря плътно. Така се оставя да ферментира 4-5 дни. Малиновото пюре се изтисква през тензух и течността и се прецежда, като се внимава да няма утайка.

Малиновото вино престоява още 3 дни на стайна температура, след което се премества на хладно място. Прецежда се още веднъж, за да не останат утайки, и се слага в бутилки, които се пълнят догоре, за да не остане въздух. Бутилките се затварят добре и се държат на тъмно и хладно място.

Един съвет: За да може виното да ферментира добре, може да сложите 10 г лимонтузу и 3 г нишадър на всеки 1 литър вино.

Съхранение на малиново вино:

Това вино е годно за консумация чак след 3 месеца след ферментиране. Съхранява се на студено и тъмно място. Хладилника също става за съхранение на виното. Бутилките с малиново вино трябва да се пълнят максимално добре, за да няма допир до кислород. Най-добре е да се изпие в рамките на 1 година, след като се направи.

Вижте още:

- малинови торти;

- брауни с малини;

- чийзкейк с малини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати