Лятото е сезон на малините и няма как да не се изкушим от тях. Тези малки червени плодчета са истинска наслада за сетивата.
А десертите, които могат да се приготвят с малини, са повече от разнообразни. Ако прецедите свежи малини и отстраните семките, получавате ароматно плодово пюре, което може да използвате в голямо количество летни десерти.
С малини може да сътворите сорбета, плодови сладоледи, сладкарски кремове, пълнежи за различни тестени изкушения или дори шоколадово суфле. Ето още някои идеи за уникални летни изкушения с малини.
Малинова супа
Необходими продукти: 500 г малини, 500 мл вода, 20 г грис или нишесте, щипка сол, захар на вкус, лимонова кора.
Начин на приготвяне: Плодчетата се задушават във водата, заедно с настърганата кора от половин лимон. След като се задушат, се намачкват добре. С помощта на дървена лъжица се прекарват през гевгир. Към получената смес се добавя грисът или разтвореното в студената вода нишесте. Подправя се със сол и захар на вкус. Получената плодова супа се поднася топла или студена.
Малинов крем
Необходими продукти: 500 г малини 4 белтъци, 200 г захар.
Начин на приготвяне: Белтъците се разбиват на гъст сняг. Смесват се с половината захар. С останалата захар се поръсват малините. Добавя им се половината сняг от белтъци и се разбъркват добре. Полученият крем се гарнира с останалата половина. Оставя се за няколко часа в хладилника преди поднасяне на малиновия крем.
Малини с извара
Необходими продукти: 250 г извара, 250 г малини, 100 г захар, 250 г квасена сметана.
Начин на приготвяне: Изварата и сметаната се смесват и разбиват на сняг. Към полученото се прибавят малините и се разбърква добре. Добавя се захар на вкус. Поднася се в десертни чаши малиновото изкушение.
Розов коктейл
Необходими продукти: 300 малини, 100 г ягоди, 100 г шоколадов ликьор, 4 с.л. лед, разбит на сняг, шампанско.
Начин на приготвяне: Плодовете се пасират. Полученото се разпределя в 4 коктейлни чаши. Във всяка една се капва по 25 г шоколадов ликьор и по 1 с.л. лед на сняг. Чашите се доливат с шампанско и се сервират.
Малинови палачинки
Необходими продукти: 3 яйца, 150 г брашно, 250 мл прясно мляко, щипка сол, 250 г малини, малко масло, 100 г пудра захар.
Начин на приготвяне: Палачинките се приготвят по обичайния начин - при нужда добавете още брашно. Докато са още топли, се поръсват с малини, предварително поръсени със захар и смесени със сметана или течен шоколад. Палачинките с малини се сгъват и поръсват с пудра захар.
Вижте още:
Коментари