Прясното зеле е изключително вкусно и полезно. Неговото готвене не отнема много време, докато при киселото зеле е необходима по-дълга термична обработка
Преди да се сготви, зелето трябва да се нареже на ивици и да се намачка със сол. Когато ще готвите прясно зеле, избирайте по-големи съдове, защото след като се нареже, зелето става по-обемно.
Слагайте го по малко и изчакайте хубаво да омекне. Ако ще готвите зелето на фурна, е добре да го сготвите до полуготвност на котлона и след това да го прехвърлите в тавата. Може да го сготвите, както с месо, така и без.
За да стане вашето зеле още по-вкусно, ако ще го готвите с месо, е хубаво да запържите месото в мазнина, а след това да задушите зелето в същата мазнина. Така ще стане още по-вкусно.
Ако ще слагате консерва от домати към зелето, е хубаво да ги приготвите заедно със зелето. Ако пък са пресни доматите, е хубаво да ги сложите малко преди края на готвене.
Подправките, подходящи за вкусно прясно зеле, са дафинов лист, червен и черен пипер, чубрица. Може да сложите пресен магданоз и прясна целина листа.
Ако зелето е съвсем прясно, около 40 минути ще са напълно достатъчни, за да се сготви.
Коментари