Когато есента дойде и навън стане студено, почти няма българско семейство, което да не слага кисело зеле в бидон.
От него можем да си направим свинско със зеле, вкусни зелеви сармички, може да го използваме за капама, може да си сложим и зелеви листа в буркани.
Има безброй начини да се приготви кисело зеле и не е толкова трудно да се сготви, стига да знаем как. Прясното и киселото зеле не се различават много по начин на готвене, но при киселото има няколко тънкости, които трябва да не знаят. Ето как се готви кисело зеле!
- Киселото зеле, след като се нареже, пуска много вода. Ако искате вашето ястие да не е много воднисто, може да оставите нарязаното кисело зеле в гевгир да се отцеди;
- Не е необходимо да слагате сол на киселото зеле, защото то е достатъчно солено. В процеса на престояване на зелето в бидони, то се осолява достатъчно;
- Когато ще готвите кисело зеле, също както и при прясното, трябва да използвате по-обемен съд;
- Ако ще готвите зелето с месо е хубаво да задушите месото, след това в същата мазнина да сложите зеленчуците, които ще използвате. По принцип на киселото зеле не му трябват много допълнения - само по себе си то е достатъчно вкусно. Ако желаете, можете да добавите една глава лук и един морков;
- След като месото вече е задушено, можете да сложите зелето. Нека и то хубаво да се задуши. Не е необходимо да слагате много вода, защото колкото и да сте го отцеждали, то отново си пуска. Ако ще готвите зелето в тенджерата, намалете огъня и гответе под капак, докато зелето омекне напълно. Това обикновено отнема около 2 часа;
- Ако ще готвите зелето във фурната, изсипете зелето, което сте задушили в тава, а после сложете и месото. Ако искате можете да сложите алуминиево фолио на тавата, за да може зелето да омекне по-бързо, а след това да го махнете и да оставите зелето да се запече;
- Подправките при готвене на киселото зеле, не се различават особено от тези, които се слагат и на прясното- черен и червен пипер, дафинов лист, целина, магданоз.
Коментари