Има малко неща на тази планета, за които можем да се съгласим, че докосват душата ни: миризмата на прясно изпечен хляб, небето пълно със звезди и червеното вино.
Но независимо дали искаме да си го признаем или не, твърде многото консумация на вино е като отрова за тялото.
Проучвания ни сочат, че червеното вино е добро за паметта, намалява риска от сърдечни заболявания и дори забавя на процеса на стареене, но ако се консумира умерено.
Консумиран на празен стомах, алкохолът се придвижва директно в кръвта и с повишаване на концентрацията на алкохол в кръвта ни загубата на контрол се увеличава. Ако има храна в стомаха, това помага организмът да се „пребори“ със скоростта, с която се губи контрол, като същевременно се намалява натрупването на мастни киселини в черния дроб.
Важно правило: “ Никога не пийте червено вино на празен стомах!“.
Проведени са няколко проучвания, които казват, че ако се изпият чаша или две червено вино на празен стомах, е вероятно да се консумира до 25 процента повече храна по време на хранене, което може да доведе до наднормено тегло - Роби Кларк, диетолог/. Кларк препоръчва да се пие вино по време на вечеря или дори малко след приключването с храненето.
Ако сте човек, който пие често червено вино, опитайте се да имате 1-2 дни без него, за да дадете на тялото си шанс да се възстанови.
Пийте умерено червено вино - или заедно с храна, или се нахранете преди да започнете да го пиете.
Опитайте се да имате няколко пълни седмици почивка от консумация на червено вино, за да помогнете на клетките да се възстановят.
Най-добре е да пиете органично или качествено вино. Ще се изненадате, че пестициди и токсини могат да влязат във виното при производството му!
Уверете се, че имате балансирана закуска на следващия ден след консумация на червено вино. Така тялото ще се тонизира и зареди с важни хранителни вещества.
Коментари