Пълнее ли се от селен?

Пълнее ли се от селен?
Снимка: gotvach.bg

Селенът е микроминерал, който е от изключителна важност за човешкото здраве. Той трябва да се приема всекидневно с храната, но трябва да се внимава да се не предозира, тъй като в големи дози е вреден за организма. Стандартният дневен прием на селен не бива да надвишава 50 микрограма.

Селенът се грижи на нашето здраве, като предотвратява оксидативния стрес. Селенът и йодът са изключително важни за поддържането на функцията на щитовидната жлеза, поради което често селенът е свързван погрешно с напълняването или рязкото сваляне на килограми.

Микроелементът селен играе активна роля в работата на пеперудената жлеза, особено в производството на активната форма на хормона Т3 (трийодтиронин), както и за регулирането на вече произведения хормон.

Обикновено хората, които страдат от смущения в щитовидната жлеза, страдат най-често от струма (възли) на щитовидната жлеза, хипертиреоидизъм или хипотиреоидизъм, като част от симптомите на тези заболявания включват и напълняване или отслабване.

В включването на селен в схемата за лечение на , се стига до нормализиране на теглото – т.и. отслабване или напълняване, но това се дължи преди всичко на регулирането на нивото на хормоните на щитовидната жлеза, отколкото конкретно на приема на селен.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати