Саламите се нареждат сред най-вредните храни, които можем да сложим на трапезата си. В голяма част от саламите се съдържат колагенов протеин, соеви гранули, овкусители, нитратна смес, кости, кожа и кости. Ако въобще има месо в саламите, то е от остатъци от животински кости. В саламите има и голямо количество от т.нар. Е-та, които са изключително вредни за здравето.
На етикета им може да се види дълъг списък от Е-та, което означава, че в салама има цяла палитра от химикали и истинските продукти просто отсъстват. Редовната консумация на салами увеличава риска от сърдечно-съдови проблеми. Малки деца и бременни жени не бива да консумират салами.
Те са много богати на мазнини, затова хората с диабет, атеросклероза и затлъстяване задължително трябва да ги изключат от своето меню. В саламите се съдържат селитра, ароматизатори и захароза, а пушените салми са обратени с дим, който е наситен с канцерогенни вещества.
Спокойно може да се каже, че саламите са една от храните, от които спокойно можем да се откажем. Макар и вкусът им да е приятен за мнозина, не си заслужава рисковете, свързани с консумацията. Голямото количество Е-та, мазнини и други смеси ги прави вредна храна.
Коментари