Ябълковият оцет носи много ползи за нашето здраве, някои от които са научно доказани. Оцетът действа много добре за загубата на килограми, понижава холестерола, понижава нивото на кръвната захар.
Полезните свойства на ябълковия оцет са познати още преди 5 000 години преди новата ера, като е бил използван като хранителен консервант. Ето за какво още може да бъде полезен оцетът:
Диабет. Оцетът има свойството да понижи нивата на кръвната захар, като предпазва от пълното смилане на сложни въглехидрати. Научно доказано е, че подобрява чувствителността към инсулин;
Сърдечно здрав. Оцетът поддържа сърцето, включително премахва лошият холестерол, като по този начин предпазва от сърдечно-съдови заболявания и подобрява здравето ви;
Отслабване. Оцетът от ябълки помага в свалянето на килограмите, защото ви дава усещане за ситост и понижава общото количество изядена храна;
Болки в гърлото. Оцетът от ябълки има антибактериални свойства, които помагат при болки в гърлото. Можете да си правите гаргара със смес от една чаша ябълков оцет, който е смесен с топла вода;
Киселинен рефлукс и други проблеми с храносмилането. Киселинният рефлукс най-често е резултат от това, че в стомаха ви има твърде малко киселина. Това лесно може да бъде поправено, като трябва да приемате 1 супена лъжица суров, нерафиниран ябълков оцет, който е разтворен в голяма чаша вода - един път на ден;
Раздразнения на кожата. Ябълковият оцет успокоява дискомфорта при някои дразнения по кожата - от ухапване от насекоми, обриви и зачервявания от слънчево изгаряне. Слага се директно върху раздразненото място;
Брадавици. Външното приложение на ябълков оцет може да помогне срещу брадавици. Това се дължи на факта, че съдържа голямо количество оцетна киселина. Накисва се памучен тампон в оцет и се поставя върху брадавицата, като трябва да престои 1 нощ.
За да се възползвате от всички свойства на този продукт, най-добре си приготвяйте домашен оцет, който ще ви служи и за овкусяване на всякакви туршии, салати със зелении и домашни дресинги.
Коментари