Крушите могат да се замразяват, но трябва да бъдат спазвани някои правила при замразяване. За да замразите круши, е хубаво да използвате зимни сортове круши. А как да замразите круши, така че да не потъмнеят?
Крушите, както и други плодове, които съдържат катехин и когато биват излагани на кислород започват да потъмняват. Тайната на това, крушите да не потъмняват, е лимонената киселина. Когато приготвяте плодовете за замразяване, тоест като ги режете, трябва да ги поръсите с лимонена киселина, която е разтворена във вода.
Другият начин е да ги накиснете в разтвор, който съдържа лимонена киселина, за 1 час. Така ще се забави реакцията на катехин, докато трае подготовката за тяхното замразяване. Ако ще замразявате нарязана круша, можете да ги натриете с лимон, портокал, мандарина или други цитрусови плодове. Ако нямате такива плодове, можете да използвате аскорбинова киселина.
Каква температура е подходяща за замразяване на круши?
Когато спазвате необходимата температура, можете да имате круши за цялата зима. Ако се съхраняват в хладилник, температурата не трябва да пада под + 2 градуса. А ако ще ги съхранявате във фризера, температурата трябва да е поне - 18 градуса;
Как да замразим свежи круши за зимата?
За да може крушите ви да бъдат свежи, дори след размразяване и да се запази техният вкус, е нужно да изберете такива плодове, които са цели, без дупки от насекоми по тях и изгнили страни. Трябва да следвате следните правила при замразяване на круши:
1. Трябва да измиете крушите под течаща вода и след това да ги подсушите с кърпа. Трябва да са сухи, за да не може водата да не замръзне, заедно с плодовете;
2. След това трябва да обелите плодовете и да ги нарежете на филийки, кубчета или на 4 парчета;
3. Ако има някакви наранявания по плодовете, ги премахнете;
4. След това ги сложете в чиния и ги напръскайте с лимонена киселина и ги оставете във фризера за 2 часа;
5. След като бъдат крушите бъдат замразени за първи път, сложете парчетата в специални пликове с цип, премахнете въздуха и така отново ги сложете във фризера. Така могат да издържат до 10 месеца.
С тях след това можете да приготвите кекс с круши или нещо по-интересно като телешко с круши.
Коментари