Хранителна алергия или непоносимост към някои видове храни, може да засегне всеки един човек в някакъв период от неговият живот. Когато хората консумират дадена храна и след това започнат да чувстват някакъв дискомфорт, те мислят, че имат алергия към тази храна. Истината обаче е, че само 3 процента от възрастните и между 6 и 8 процента от децата са с хранителна алергия, която е установена с изследвания.
- Разликата между доказана алергия и това какво мислят и чувстват хората се дължи на това, че те тълкуват погрешно непоносимостта към даден вид храна или други нежелани реакции към редица храни като хранителните алергии например.
- За да има истинска хранителна алергия, трябва да има анормален отговор на манифестира, като се появят някои характерни симптоми.
- Някои видове реакции към храната, които не са определени като хранителна алергия, могат да бъдат:
- непоносимост към някои храни, като например непоносимост към глутен или мляко и млечни продукти;
- токсични реакции и натравяне с храна;
Повечето от хранителните алергии се причиняват от много силна чувствителност на тялото към някои протеини в храните. Протеините имат свойства, които им позволяват да станат алергени.
Най-честите алергии към храни са:
- Чувствителност към фъстъци, който е от семейството на бобовите. Алергията към тези ядки може да протече много тежко, но в повечето случаи деца, имащи такава алергия, я превъзмогват;
- Алергия към ядки - орехи, шам фастък, кедрови ядки, кокосови орехи и лешници.
Най-честите симптоми на хранителна алергия са:
- сърбеж в устата;
- трудно преглъщане;
- трудно дишане;
След като започне храносмилането, може да се появят признаци на хранителна алергия като:
- гадене;
- повръщане;
- диария;
- болки в корема.
Коментари