Gotvach.bg»Съвети»Какво представляват сладките картофи?

Какво представляват сладките картофи?

МарияМария
Новак
2351
Какво представляват сладките картофи?

Сладките картофи представляват многогодишно растение с тънка, кафява външна кора и ярко оцветена вътрешна част - най-често оранжева, но други разновидности включват бяло, лилаво или жълто.

Сладките картофи се наричат батати. Грудките съдържат скорбяла и са едни от най-богатите на бета каротин храни – от 8,5 мг до 11,5 мг (за 100 гр.). Съдържат фибри, витамини А, С, В6 и са отличен източник на въглехидрати.

Най-вкусните сладки картофи са тези с малък до среден размер и здрава кора. Сготвените сладки картофи имат кремообразна текстура и сладък вкус.

Ако сте решили да включите сладък картоф към менюто си, то трябва да знаете, че начините за приготвяне са многобройни – варен, печен, намачкан на пюре, а също можете да го добавите като вълшебен завършек на вкусно ястие – крем супа от батати, ориз, паста или къри.

При печене или сваряване бататът става мек и леко жилав (в зависимост от сорта). При пържене или печене на бататите на висока температура, вътрешността остава мека, сладка и кремообразна, а външната част - хрупкава и карамелизирана.

Фибрите и антиоксидантите в сладките картофи са полезни за стомашното здраве. Фибрите остават в храносмилателния ви тракт и допринасят благоприятно за функциите на червата. Богатият на фибри хранителен режим се свързва с по-нисък риск от рак на дебелото черво и по-добра перисталтика.

Антиоксидантите в сладките картофи насърчават растежа на здрави чревни бактерии, включително някои видове Bifidobacterium и Lactobacillus, които допринасят за по-доброто здраве на стомаха и по-нисък риск от състояния като синдром на раздразнените черва, инфекции и др.

Съхранявайте на хладно и тъмно място и използвайте сладките картофи в рамките на една седмица след покупката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати