Ястията в гювечета са много вкусни, приготвят се лесно, а в повечето случаи необходимите продукти за тях се намират в хладилника. Те са перфектно решение за бърза и вкусна вечеря. Да, но как се пекат гювечета? Първото правило е, подобно на гювеча, гювечетата никога не се слагат в предварително сгорещена фурна, защото ще се спукат.
Винаги ги слагайте в студена фурна, след което я включвайте. Прието е гювечетата да се пекат на умерена фурна – 180-200 градуса. Те са с по-малък обем, в сравнение с големия гювеч, и се изпичат много по-бързо – за около 30-45 минути. Така за по-малко от 1 час ще имате вкусно и лесно ястие.
Гювечетата могат да се пекат и в микровълнова фурна. Там също стават бързо, но не са така вкусни, както в обикновената фурна, така че най-добре ги печете в традиционна фурна на 180-200 градуса. Никога не изваждайте горещите гювечета върху влажна или студена основа, защото съществува реална опасност да се напукат. Това важи и за капачетата на гювечетата.
Вижте и някои вкусни рецепти за гювечета: Гювечета с месо и картофи, Гювечета по овчарски и Гювечета по шопски. Да ви е сладко!
Коментари