Gotvach.bg»Съвети»Колко вода се слага при готвенето на кафяв ориз?

Колко вода се слага при готвенето на кафяв ориз?

Колко вода се слага при готвенето на кафяв ориз?

Кафявият ориз е много по-здравословен от белия и може да бъде здравословна обилна храна. Той се готви лесно, но отнема малко повече вода и време от белия.

Важно е да се знае колко количество вода ще е нужно, за да се свари кафявия ориз. В противен случай оризът ще загори или ще се превърне в оризова каша.

Как да измерим водата, необходима за пълно сваряаване на кафявия ориз?

Варене на кафяв ориз в тенджера

Добавете 2 1/2 чаши вода към 1 чаша кафяв ориз. Вместо вода можете да използвате бульон по ваш вкус. Времето за готвене на кафявия ориз обикновено е 40-50 минути, но проверете ориза след 30 минути, за да се уверите, че не е загорял.

Сварете ориза на много слаб котлон, кипенето трябва да е съвсем леко. Когато оризът е готов и цялата вода е поета, отстранете от котлона и оставете да престои с капак поне 5 минути. Оризът ще стегне и ще сервирате пухкав и крехък ориз.

Кафяв ориз във фурната

На 1 1/2 чаши кафяв ориз сложете 2 1/2 чаши кипяща вода. Слагат се подправките, разбърква се и съдът се покрива с фолио. Печете ориза на средния рафт за един час. След час отстранете фолиото, разбъркайте ориза с вилица и сервирайте.

Кафяв ориз в уред за готвене на ориз

На 1 чаша предварително накиснат за 1 час ориз се добавят 2 и 1/2 или 3 чаши ориз, в зависимост от уреда. Обикновено всеки уред има указания за количествата и съотношението на вода и ориз. Оставете ориза да се вари около 45 минути. Когато оризът е готов, уредът трябва автоматично да превключи на режим "топло". Разбъркайте ориза с вилица преди сервиране.

Кафяв ориз в микровълновата

В подходящ за микровълнова съд с капак добавете 1 чаша ориз, 3 чаши вода и подправки и мазнина по избор. Ястието се слага в микровълновата и се пече без капак 10 минути на висока мощност. След това съдът се захлупва с капак - без да се пречи на ориза - и се готви още 30 минути на 50% мощност. Без да отваряте вратата на микровълновата фурна, оставете ориза в нея за 10 минути. След това извадете съда от микровълновата, разбъркайте с вилица.

С кафяв ориз може да приготвите всяко основно оризово ястие като например:

- ориз с крилца;

- гъби с ориз;

- ориз със свинско.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен