Вкусните пъпеши са с ниско съдържание на натрий и много ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол. Те са отличен източник на фибри, мед, витамин К, калий, витамин С и витамин В6.
Когато избирате пъпеш, обърнете внимание на размера и теглото. Независимо дали е голям или малък, ще познаете зрелия пъпеш по това колко е тежък. Проверете за дефекти по кората. Обърнете пъпеша в ръцете си и внимателно огледайте повърхността и цвета.
Усетете аромата му - зрелият пъпеш има приятен, ненатрапчив мирис.
Как се бели пъпеш?
1. Сложете пъпеша настрани върху кухненска дъска за рязане. С остър нож отрежете около 1 см от горната и долната част на пъпеша.
2. Изправете пъпеша на една от отрязаните страни.
3. Започвайки от върха и следвайки контура на пъпеша, внимателно премахнете кората с ножа, като режете с дълбочина около половин сантиметър. Може да използвате зеления цвят на вътрешната кора като ориентир.
Срежете пъпеша наполовина и изчистете вътрешността. Нарежете в желаните форми и размери обеления пъпеш.
Ако искате да си направите плодова салата с пъпеш, нарежете плода на по-дебели резени, след което всеки от тях срежете отново, за да получите кубчета.
В случай че очаквате гости и искате да направите страхотна презентация, нарежете пъпеша на филийки с дебелина 1-2 см - обърнете кухата страна на пъпеша надолу и отрежете широки резени около извивката на пъпеша. Подредете го върху плато с плодове.
Нарязания пъпеш може да съхраните в хладилник за около 1-2 дни в купа, покрита с фолио.
Коментари