Платата с плодове са изключителна част от трапезата, без значение по какъв повод сте решили да ги приготвите. Ако платото ще бъде изцяло от плодове, можете да дадете свобода на въображението си и да направите пъстро и богато плато.
Може да използвате всякакви плодове, като много важно е да бъдат нарязани и обелени, защото няма да е хубаво гостите да си взимат от плода и тепърва да се налага да го белят и режат.
Най-големите парчета плодове се слагат в основата на платото, а завършекът е от дребните плодове – ягоди, боровинки, малини, къпини. Хубаво е да започнете основата с добре узрели дини, пъпеш, ананас.
След като направите основата, добавете дребните плодове – може да е грозде, нарязани на четвъртинки смокини, малини, ягоди. Отстрани на платото може да поставите лозови листа, смокинови листа. Към платото може да се добавят сливи, пресни кайсии, маракуя. Всичко зависи от сезона, в който ще се прави платото – ако е през лятото, изборът на плодове е най-голям.
Избирайте добре узрели и здрави плодове, такива с наранявания или петна не трябва да се използват за платото. Плодовете трябва да са с най-добро качество, както и да са добре измити.
Аранжирайте плодовете по цветове и големина, за да не изглежда платото твърде разхвърляно. По желание основата може да бъде от лодчици дини или ананас, на които е запазена кората, а вътрешността е нарязана триъгълно и е оставена върху основата.
Коментари