Gotvach.bg»Съвети»Какво е малай?

Какво е малай?

Малаят е румънски специалитет или още: румънски прочит на българската баница. Това ястие се изготвя точно като баница с разликата, че има заливка отгоре. На територията на Румъния малаят се приготвя по различен начин, в зависимост от региона, точно както в България стоят нещата с баницата.

В България този румънски специалитет е познат също като просеник и съществуват десетки рецепти за неговото приготвяне. Класическата рецепта включва продуктите яйца, брашно, сирене, кисело мляко, бакпулвер, сол, олио и масло.

За да го приготвите, трябва първоначално да разбъркате с миксер яйцата и солта, а след това последователно да прибавите към тях сиренето, млякото, маслото и олиото.

Сместа трябва да се получи с гъстота, подобна на тесто. Нея трябва да я поставите в предварително намазнена тава и да изпечете за около 20-30 минути на 180-200 °C.

Изпеченият просеник е готов, когато порозовее, и след това го намазвате с масло отгоре. В други рецепти на малай може да срещнете включени захар и оцет.

Ако развихрите кулинарските си умения, може да поръсите отгоре кашкавал за още по-апетитен вид на ястието.

Обикновено специалитетът си партнира чудесно с кисело мляко и е страхотна идея за вкусна солена закуска.

Ако искате още апетитни идеи от кухнята на северната ни съседка, разгледайте тези предложения за:

- румънски сарми;

- мамалига;

- румънски кебапчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати