Малаят е румънски специалитет или още: румънски прочит на българската баница. Това ястие се изготвя точно като баница с разликата, че има заливка отгоре. На територията на Румъния малаят се приготвя по различен начин, в зависимост от региона, точно както в България стоят нещата с баницата.
В България този румънски специалитет е познат също като просеник и съществуват десетки рецепти за неговото приготвяне. Класическата рецепта включва продуктите яйца, брашно, сирене, кисело мляко, бакпулвер, сол, олио и масло.
За да го приготвите, трябва първоначално да разбъркате с миксер яйцата и солта, а след това последователно да прибавите към тях сиренето, млякото, маслото и олиото.
Сместа трябва да се получи с гъстота, подобна на тесто. Нея трябва да я поставите в предварително намазнена тава и да изпечете за около 20-30 минути на 180-200 °C.
Изпеченият просеник е готов, когато порозовее, и след това го намазвате с масло отгоре. В други рецепти на малай може да срещнете включени захар и оцет.
Ако развихрите кулинарските си умения, може да поръсите отгоре кашкавал за още по-апетитен вид на ястието.
Обикновено специалитетът си партнира чудесно с кисело мляко и е страхотна идея за вкусна солена закуска.
Ако искате още апетитни идеи от кухнята на северната ни съседка, разгледайте тези предложения за:
- румънски сарми;
- мамалига;
Коментари