Киселото зеле преминава през различни етапи на ферментация. В това се състои магията на готовия продукт.
По време на ферментирането се образуват разнообразни вещества, които биват атакувани от бактерии.
Соленият разтвор пречи на тези бактерии да проявят своята вредна активност.
Но ако се допусне киселата зелка да изплува над течността по време на някои етапи от ферментационния процес, то тогава е възможно изплувалата зелка да се развали.
Това се дължи на контакта с въздуха и наличието на микроорганизмите.
Друга причина, за да настъпи процес на разваляне на киселото зеле, е прибавянето на по-малко количество сол.
Известно е, че за литър вода се добавя 40 грама морска сол. Малката промяна в концентрацията води до развитието на вредни микроорганизми, които с лекота причиняват разваляне на киселото зеле.
Киселото зеле е продукт за ценители, които носи безкрайно много ползи. Всеки може да си приготви кисело зеле в домашни условия.
Добре е при домашно приготвените ферменти да се спазват правилата стерилност и правилно влагане на сол.
Така добрите резултати ще бъдат гарантирани и ще имате основната суровина за приготвянето на вкусно кисело зеле със свинско, боб с кисело зеле или пък кисело зеле на фурна.
Коментари