Подготовката на сливите за консервиране, печене или замразяване често отнема прекалено много време.
Премахването на костилките е една от най-досадните задачи. Предлагаме ви някои лесни техники, които ще ви помогнат да се справите много по-бързо и ефективно, дори да не разполагате с уред за отстраняване на костилки.
Необходима е дървена лъжица за готвене с кръгла дръжка. Неподострен молив, метална сламка или пръчица за китайска храна също са добър вариант.
Измийте внимателно сливите и отстранете листата.
Вариант 1
Подгответе си две купи - една за костилките и една за почистените сливи. Вземете една слива в ръка.
Натиснете края на дървената лъжица във вдлъбнатината на сливата и го прокарайте през средата по цялата дължина на плода. Костилката ще се озове в ръката ви.
Вариант 2
Вземете стъклена бутилка, чието гърло е по-тясно от плода, така че поставена върху него слива да не пропада. Натиснете с дръжката на лъжицата през средата. По този начин в ръката ви ще остане плодът, а костилката ще падне в бутилката.
Ако имате сливи под ръка, препоръчваме да си приготвите:
- или мармалад от сливи.
Коментари