Когато става дума за печива, списъкът с възможности е безкраен. Питки, хляб, кекс, мъфини, курабийки, соленки, сладки – какво е общото между тях?
Приготвени вкъщи, те не само изпълват дома и душата с невероятен аромат, а и не са толкова трудни за направа. Тъй като знаем, че няма по-вкусна от домашната храна, нека заедно да запретнем ръкави, да съберем съставките в кухнята и да замесим.
Най-общото, което печивата съдържат, са брашно и вода, като днес ще си говорим за техните количества и съотношение.
Количество вода към брашното
За 1 килограм брашно най-често се използват 600 мл вода. Различните видове брашно абсорбират по различен начин водата, но едно полезно правило, когато става дума за бяло брашно, е да добавите 60% вода. Ако ползвате пълнозърнесто, тогава ще е добре да сложите 650 мл (65%) вода.
За ½ килограм брашно се ползват 300 мл вода. Отново водата е 60%. За ½ килограм пълнозърнесто брашно, се слагат около 330 мл.
Високопротеиновите брашна абсорбират много повече вода и ще изискват да добавите повече от нея.
Количеството може да варира според рецептата и продукта, който искате да направите.
Понякога на опаковките на брашното има рецепти, които са от голяма помощ за приготвянето, защото имат предвид конкретния тип брашно, който сме взели, и дават най-точни количества за съставките.
Естествено, към Вашите печива ще се добавят и други съставки като сол, мая или сода, понякога и мазнина.
С правилните пропорции вода-брашно приготвените крекери, домашни солети или пък пухкави погачи, ще са с идеалната консистенция.
Коментари