Gotvach.bg»Съвети»Колко тесто се използва за една пица?

Колко тесто се използва за една пица?

Колко тесто се използва за една пица?

Разнообразието от топинги прави пицата едно изключително универсално и подходящо за всеки вкус ястие, което е любимо на мнозина. Освен свободата, която ни се дава при избора на добавки, пицата е невероятно лесна и бърза за приготвяне.

Единственото нещо, което трябва да направим, е тестото.

За да Ви дадем представа колко тесто е нужно за пицата, ще разгледаме една примерна рецепта:

За тестото се ползва вода, брашно, мая, захар, сол и зехтин. По-конкретно - 500 г брашно, 300 мл вода (леко топла), едно пакетче суха мая (6-7 грама) или около една супена лъжица / половин кубче прясна мая (20 грама), една с.л. сол, една с.л. захар, около 30 мл зехтин.

Към топлата вода (не трябва да е гореща, за да не убием дрождите в нашата мая!) се прибавя маята и захарта.

Брашното се пресява в дълбока купа, при него се слага водата с маята, след като са минали 5 минути, сместа се обърква добре и накрая се добавя солта, защото тя забавя действието на маята. Тестото се меси 5-10 минути, като постепенно се прибавя по малко от зехтина.

Готовото тесто ще бъде около 800 г – това може да се раздели на 4 малки пици.

Всяка пица ще бъде по 200 грама и диаметър около 20 см.

Може да се раздели и на 2 големи пици по 400 грама, които ще имат диаметър 40-50 см всяка.

След като сте направили тестото, следва най-приятната част – вкусните добавки отгоре!

Разгледайте и тези рецепти за:

- пица с кайма;

- вегетарианска пица;

- пици без мая;

- пица без брашно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати