Разнообразието от топинги прави пицата едно изключително универсално и подходящо за всеки вкус ястие, което е любимо на мнозина. Освен свободата, която ни се дава при избора на добавки, пицата е невероятно лесна и бърза за приготвяне.
Единственото нещо, което трябва да направим, е тестото.
За да Ви дадем представа колко тесто е нужно за пицата, ще разгледаме една примерна рецепта:
За тестото се ползва вода, брашно, мая, захар, сол и зехтин. По-конкретно - 500 г брашно, 300 мл вода (леко топла), едно пакетче суха мая (6-7 грама) или около една супена лъжица / половин кубче прясна мая (20 грама), една с.л. сол, една с.л. захар, около 30 мл зехтин.
Към топлата вода (не трябва да е гореща, за да не убием дрождите в нашата мая!) се прибавя маята и захарта.
Брашното се пресява в дълбока купа, при него се слага водата с маята, след като са минали 5 минути, сместа се обърква добре и накрая се добавя солта, защото тя забавя действието на маята. Тестото се меси 5-10 минути, като постепенно се прибавя по малко от зехтина.
Готовото тесто ще бъде около 800 г – това може да се раздели на 4 малки пици.
Всяка пица ще бъде по 200 грама и диаметър около 20 см.
Може да се раздели и на 2 големи пици по 400 грама, които ще имат диаметър 40-50 см всяка.
След като сте направили тестото, следва най-приятната част – вкусните добавки отгоре!
Разгледайте и тези рецепти за:
- пица с кайма;
- пици без мая;
- пица без брашно.